Om produkten
Med sin Gran Reserva frammanar Cerro Añón en helt och hållet klassisk Rioja. Erkända tidningar som Decanter håller med – det är inte bara klassiskt, utan också hög kvalitet.
En speciell egenskap hos klassisk Rioja är den uttalade balansen som uppnås genom att använda druvor från olika terroirer - här Rioja Altas lerrika och Rioja Alavesas kalkstensrika jordar. Reglerna för appellationen Rioja föreskriver att Gran Reserva måste mogna i minst 24 månader på fat. Cerro Añóns Grand Reserva har dock varit fatlagrad i 30 månader, vilket ger vinet en mycket högre grad av komplexitet.
Bodegas Olarra har därmed skapat en elegant och djup Gran Reserva med mörka bär, kryddor, rök och cederträ. Ett utmärkt exempel på varför vi älskar klassiska Rioja Gran Reserva.
Cerro Añón Gran Reserva mognar klassiskt på en blandning av nya och gamla fat från Frankrike och USA. Den slutliga sammansättningen beror på årgången, amerikanska fat ger ett sötare vin med uttalade vaniljtoner, och de franska ger klassiska viner med mer fruktfokus. Alla fat som används för Cerro Añón Gran Reserva är av den mediumrostade/rostade typen, vilket ger vinet några hisnande lätt rostade toner.