Om produkten
Spanskt världsklassvin från "kultvinproducenten" Carlos de la Fuente, som bland många år varit Peter Sissecks högra hand. vid Hacienda Monasterio. 2016 är det sjätte året med Carlos vid rodret. Det är en extremt spännande, elegant och mycket charmig Ribera del Duero, som oser av klass. Definitivt ett vin med en säker karisma.
Det finns många aromer av körsbär, lakrits och blommor samt färska mineraliska undertoner som balanserar den imponerande fylligheten och den höga alkoholhalten på det vackraste sättet.
När Tempranillo (Tinto Fino) verkligen är återhållsam kan det vara mästerligt. Med årgången 2016 överträffar Carlos sig själv och ligger med detta magnifika vin precis i glidströmmen av de allra bästa vinerna från Ribera del Duero.
Vinet produceras huvudsakligen av Tempranillo (lokalt kallat Tinto Fin) och små mängder Cabernet Sauvignon och Merlot, skördade från vinstockar planterade 2002 på 5 olika små högtliggende tomter. Vinodlingarna odlas enligt ekologiska principer och utan bevattning. Druvorna plockas för hand tidigt på morgonen med en sortering redan i vingården.
Vinet åldras hela 17 månader i övervägande franska fat. Men 10% amerikanska ekfat används också. 40% av rätterna är helt nya rätter. Under lagringsprocessen justeras vinet flera gånger så att vinet kan tappas utan klargörande och med en mycket lätt filtrering.
Serveringstips
Serveringstemperaturen ska vara mellan 16-18 grader. Vinet passar bra för starka kötträtter, till exempel väl kryddat, ömt och saftigt kött. Prova det för bräserad lammskaft med lök, chorizo, oliver och stekt kronärtskockor.