Ben Glaetzer, Amon-Ra 2019

639.00 kr.

Ben Glaetzer, Amon-Ra 2019

P O I N T
96
Wine Advocate

Ben Glaetzer, Amon-Ra 2019

Om produkten

Ben Glaetzer - Vinproducent som 14-årig

Ben Glaetzer föddes bokstavligt talat som vinproducent. Hans far är Colin Glaetzer, Barossa Valleys "grand old man". När Bens barndomsvänner delade ut tidningar eller klippte gräsmattan för att tjäna extra fickpengar, hjälpte den unga Glaetzer till i faderns vingård. Vid 14 års ålder kunde han arbeta som en fullfjädrad vinproducent, även om han enligt de australiensiska myndigheterna inte fick smaka på vinen förrän han hade fyllt 18 år (vilket han naturligtvis anpassade sig efter...).

Robert Parkers australiska favorit

Ben Glaetzer är den australiensaren som har fått flest recensioner över 95 poäng i Robert Parkers vintidning, The Wine Advocate. Receptet på hans succé är ganska så simpelt: Skörda en begränsad avkastning från exceptionellt gamla vinstockar (upp till 120 år), som växer på de bästa markerna. Genom att vinifiera vinerna varsamt, bevarar Ben vinens elegans och friskhet, även om de är kolossalt koncentrerade. 

Heartland, Mitolo och Glaetzer

Ben är involverad i tre vinprojekt: Han är delägare i Heartland Winery, som producerar "value-for-money" vin på druvor från olika distrikt i South Australia. Han är även delägare i Mitolo Wines, där han gör otroligt intensiva viner på druvor från McLaren Vale och Barossa Valley. Sist men inte minst leder han Glaetzer Winery, där han odlar en rad viner som anses vara referenspunkter i Barossa Valley. 

Amon-Ra från Glaetzer Winery

Amon-Ra är Ben Glaetzers bästa vin men även ett av världens bästa Syrah/Shiraz-viner. Vinet är tillverkat av druvor från det exklusiva Ebenezer-distriktet i Barossa Valley och åldras i 15 månader i 100% nya fat av fransk och amerikansk ek. I glaset framstår det som bläcksvart. Doften är kolossalt rik och komplex, med nyanser av koncentrerade bär, mocka, engelsk lakrits, mineraler och vanilj. Smaken är explosivt aromatisk och öppnar sig lager efter lager. Eftersmaken varar i flera minuter. 

Avnjutes i lugn och ro i rymliga glas idag och 10-15 år framöver. 

98 poäng, RobertParker.com: "Certainly one of the best vintages of young Amon Ra I've ever tasted, the 2018 Amon Ra Shiraz is a stupendous effort. From old vines in the Ebenezer section of the northern Barossa, it starts off with a whirlwind of mocha, blackberry and dried spices, then actually gets more red-fruited as it sits in the glass. Full-bodied, rich and concentrated without being jammy or overdone, the wine finishes long and savory, framed by dusty tannins and mouthwatering black olives. Winemaker Ben Glaetzer compares 2018 to 2004 (which continues to drink well). Expect the 2018 to drink well young, but easily age through 2035, perhaps longer."

Serving tips

Anbefalinger