Belle Mayance, Pinot Noir 2022

149.00 kr.
customer-list-add

Belle Mayance, Pinot Noir 2022

category label Eko

Belle Mayance, Pinot Noir 2022

Om produkten

Belle Mayance, som kan översättas till "vackra ängar", refererar till en tid då vinodlarna hade vanligt jordbruk och djurhållning vid sidan av vinodlingen. Husdjuren hölls på "Mayance" under våren och hösten. Regionen Pays d'Oc sträcker sig längs Frankrikes kustlinje och täcker ett stort vinområde på hela 120 000 hektar mellan Medelhavet och Pyrenéerna. Både grekerna och romarna har odlat vin här, och idag odlar över 20 000 vinodlare, stora som små, vin i regionen. Här råder äkta medelhavsvärme och solsken, men de svala havsbriser säkerställer att druvorna kyls ned under natten. För att bevara den friska frukten och syran skördas druvorna tidigt på säsongen och plockas på natten/tidigt på morgonen. Efter avstjälkning sker en försiktig pressning, kylning av musten och jäsningen startar i rostfria ståltankar. Temperaturen kan regleras så att jäsningen sker vid cirka 26 grader i cirka 14 dagar. Denna låga temperatur säkerställer att den fruktiga, fräscha profilen bevaras. Dagliga överpumpningar görs för att säkerställa mer färg och smak till vinet. Danska folket har verkligen tagit Pinot Noir till sig. Med tanke på den moderna, innovativa danska matscenen är det mycket meningsfullt med de eleganta, lätta och saftiga vinerna. Belle Mayance Pinot Noir är precis en rödvin som passar vår nyfunna förkärlek för eleganta viner. Belle Mayance Pinot Noir är naturligtvis mörkare än sina berömda bröder och systrar i Bourgogne, men redan i doften är man inte ett ögonblick i tvivel om druvsorten. Här i det heta Sydfrankrike utvecklar Pinot Noir-druvan en tjockare druvskal än i Bourgogne, vilket ger vinet en mörkare färg. Mörka frukter som björnbär och körsbär finns både i doft och smak, och eftersmaken lämnar fina, kryddiga och peppriga undertoner. Tanninerna är sammetssläta och eleganta, så denna mångsidiga vin kan gärna ackompanjera både mat- och mysstunder. Servera gärna vinet till tapas, pastarätter, alla sorters grillrätter, fasta ostar och även de lite lättare viltkötträtter. Vinet smakar bäst något kylt.

Serving tips

Fjäderfä
Ljust kött
Mild ost

Anbefalinger

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.