Barale Fratelli, Barolo Castellero 2018 Øko

649.00 kr.
customer-list-add

Barale Fratelli, Barolo Castellero 2018 Øko

category label Eko

Barale Fratelli, Barolo Castellero 2018 Øko

Vår utvärdering

Vacker, elegant men framför allt superkomplex Barolo i en utmärkt årgång från Barale Fratelli!

Om produkten

Barales mest eleganta Barolo är gjord av ekologiskt odlade druvor från Castellero-fälten, som med sydväst vända sluttningar får extra värme och energi från de täta timmarna av eftermiddags- och kvällssol - perfekt för att göra fantastiska Barolo.

Som alltid för detta vin skördas druvorna för hand, och vinet görs av detta på traditionellt sätt med jäsning i 50 hl. fat följt av 3 års mognad på medelstora (15-30 hl.) gamla ekfat. Under den tiden lägger sig vissa jästrester och andra oönskade partiklar ut. Buteljeringen har alltså skett utan ytterligare filtrering eller förtydligande.

Efter kanske ett år i flaskan innan släpp står vinet vackert med Nebbiolos klassiska granatröda färg och orangebruna kant. Inte minst en enorm och vidsträckt doft som passerar torkade rosor, mogna röda bär, rost, skogsbotten, mynta och tobak på sin väg.

På tungan följer fasta men sammetslena tanniner, en lockande fruktsötma och en saftig, relativt hög fruktsyra, vilket gör helhetsupplevelsen fräschare och dessutom lite magrare än i Barales andra enfältsbarolo, Bussia.

Eftersmaken är lång, rik, elegant och arketypisk Barolo.

Vi rekommenderar att du dricker denna seriösa Barolo till rostbiff, vilt med murklorsås eller med intensiva bräser med svamp, rotfrukter och örter.

Fantastisk Barolo som denna kan åldras i upp till 25 år, men skulle tålamodet ta slut redan inom de närmaste åren, föreslår vi att dekanterar den i 2-3 timmar innan servering - helst vid 16-18 grader.


95+ poäng - Robert Parker's Wine Advocate, juni 2022 (årgång 2018)

"Jag är väldigt tagen av denna nya release från Barale Fratelli. Den certifierade ekologiska 2018 Barolo Castellero visar en antydan av ljusa körsbär som dyker upp från en klassisk eller traditionell bukett med strama bakgrundsnoter av krossad blomma, apelsinskal och rostiga naglar. Jag gillar att vinet drar åt flera håll aromatiskt. Detta ger en hel del rörelse och smidighet vad gäller bukett. Detta är en snyggt etsad och välarbetad Barolo som erbjuder sin beskärda del av kontraster och oväntade överraskningar, inklusive en direkt salt finish. Endast 3 773 flaskor tillverkades, och jag rekommenderar att du hittar en till din källarsamling."

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Mörkt kött
Vilt
Viltfågel

Anbefalinger

Bruna viner

Komplex & intensiv
Viner med stor intensitet, djup och komplexitet. Vinerna har många lager i sin arombild och en kombination av kraft och komplexitet som uppnås på grund av ålder eller lagringstid på fat. Servera till kraftiga rätter med nötkött, lamm eller fläsk. Bruna viner kommer från hela världen och är ofta det yppersta som vinmakarna kan uppnå. Bruna starkvin passar bra till ostbrickan eller kraftiga desserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, peppar, tobak, kaffe, skogsbotten, stall, blod, rök, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Bordeaux, Sydrhône, Nordrhône, Rioja, Ribera del Duero, Amarone, Australien och Kalifornien
Druvor & typer Syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och tempranillo.