Om produkten
Ekologisk enfältsbarolo i extremt traditionell och elegant stil, som har åldrats i tre år i stora neutrala ekbehållare (botti) av i första hand slavisk ek – precis som traditionalisterna i Piemontes finaste vinråd föreskriver.
2016 kallades av vinkritikern Antonio Galloni för den bästa unga Barolo han någonsin smakat från Barale. Här i den här årgången får du lite mindre blommig arom, men däremot lite tätare struktur, vilket vittnar om en enorm lagringspotential.
I näsan finns sötkörsbär, vilda bär, blåbär, tjära, torkade violer och svamp sida vid sida med lite färska örter och mynta.
På tungan är vinet fylligt och extremt djupt i den intensiva smaken som har mer kropp och tannin men däremot något lägre syra än Castellero (Barales andra enfältsbarolo, red.).
Eftersmaken är muskulös, men i slutändan vinner den subtila, ljusa frukten som vackert återspeglar Nebbiolo-druvans avlägsna släktskap med Pinot Noir.
Bussia är ett fantastiskt sällskap till exempelvis sjudrätter med rotfruktspuré (kom ihåg jordärtskockorna), grillat lamm, osso bucco och porchetta. Som alltid med Barale är vinet absolut tillgängligt här i sin relativa ungdom. Med det sagt kan du utan problem låta den vila i källaren i både 10 och 15 år.
94+ poäng - Robert Parker's Wine Advocate, juni 2023 (årgång 2018)
"Här är en fantastisk invigningsrelease och en stolt ny huvudperson i Barale Fratelli-portföljen. Förpackad med en brunpappersetikett är den ekologiska 2018 Barolo Monrobiolo di Bussia ett vin med bra energi och spänning. Det erbjuder inte enorm aromatisk intensitet (det här är i linje med årgången), men den avslöjar mycket bra spänning och täthet som onekligen kommer att vara en viktig tillgång när det gäller vinets framtida lagringspotential. Syrlig frukt och ros ger krydda, lakrits och tillfredsställande friskhet. Jordarna i denna specifika plats (på 270 meters höjd) se en blandning av märgel, lera och brungrå sand. 1 133 flaskor producerades." - Monica Larner