Barale Fratelli, Barolo 2020 Øko

579.00 kr.
customer-list-add

Barale Fratelli, Barolo 2020 Øko

category label Eko

Barale Fratelli, Barolo 2020 Øko

Vår utvärdering

Fratelli Barale är bland områdets mästare när det kommer till Barolo i den helt traditionella men också omedelbara stilen, där frukten är i framkant och 90-talets kärlek till nya ekfat är en avlägsen illusion.

93 poäng Robert Parker – år 2018

Om produkten

Fratelli Barale är bland områdets mästare när det kommer till Barolo i den helt traditionella men också omedelbara stilen, där frukten är i framkant och 90-talets kärlek till nya ekfat är en avlägsen illusion.

Odling och vinifiering
Vinet här är naturligt gjort av 100% ekologisk Nebbiolo, odlad på vingårdarna Bussia, Cannubi och Castellero i Barolo. I vineriet skedde jäsning i 50 hl. fat med två års efterföljande lagring i 15-30 hl. Slavonska ekfat och ytterligare två år på flaska, där det ännu unga vinet har kunnat samlas och mjuka upp de hårdaste kanterna innan det släpps.

Doft och smak
På så sätt uppnås den arketypiska Barolo-aromen med nyanser av t.ex. jordgubbar, rosor, mentol och flinta.

Smaken är också helt klassisk för området, med en fin balans i den eleganta röda, söta och ändå rigorösa frukten, där Nebbiolo-druvans distinkta tanniner framstår som relativt vänliga, samtidigt som den friska fruktsyran gör vinet saftigt och inbjudande även när relativt ung.

Serveringsförslag
Trots den relativa vänligheten rekommenderar vi att hälla vinet i karaffen några timmar innan servering, gärna i 16-18 grader.

Och så smakar det bara riktigt gott med rostbiff och vilt som serveras med svampsås. Även i köttfria alternativ kan det löna sig att låta alla sorters svamp inta de centrala positionerna. Vi rekommenderar servering vid 16 grader nu eller inom 15 år efter skörd.

93 poäng Robert Parker – år 2018

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Mörkt kött
Kraftig ost
Vilt

Anbefalinger

Bruna viner

Komplex & intensiv
Viner med stor intensitet, djup och komplexitet. Vinerna har många lager i sin arombild och en kombination av kraft och komplexitet som uppnås på grund av ålder eller lagringstid på fat. Servera till kraftiga rätter med nötkött, lamm eller fläsk. Bruna viner kommer från hela världen och är ofta det yppersta som vinmakarna kan uppnå. Bruna starkvin passar bra till ostbrickan eller kraftiga desserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, peppar, tobak, kaffe, skogsbotten, stall, blod, rök, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Bordeaux, Sydrhône, Nordrhône, Rioja, Ribera del Duero, Amarone, Australien och Kalifornien
Druvor & typer Syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och tempranillo.