Om produkten
Fratelli Barale är bland områdets mästare när det kommer till Barolo i den helt traditionella men också omedelbara stilen, där frukten är i framkant och 90-talets kärlek till nya ekfat är en avlägsen illusion.
Odling och vinifiering
Vinet här är naturligt gjort av 100% ekologisk Nebbiolo, odlad på vingårdarna Bussia, Cannubi och Castellero i Barolo. I vineriet skedde jäsning i 50 hl. fat med två års efterföljande lagring i 15-30 hl. Slavonska ekfat och ytterligare två år på flaska, där det ännu unga vinet har kunnat samlas och mjuka upp de hårdaste kanterna innan det släpps.
Doft och smak
På så sätt uppnås den arketypiska Barolo-aromen med nyanser av t.ex. jordgubbar, rosor, mentol och flinta.
Smaken är också helt klassisk för området, med en fin balans i den eleganta röda, söta och ändå rigorösa frukten, där Nebbiolo-druvans distinkta tanniner framstår som relativt vänliga, samtidigt som den friska fruktsyran gör vinet saftigt och inbjudande även när relativt ung.
Serveringsförslag
Trots den relativa vänligheten rekommenderar vi att hälla vinet i karaffen några timmar innan servering, gärna i 16-18 grader.
Och så smakar det bara riktigt gott med rostbiff och vilt som serveras med svampsås. Även i köttfria alternativ kan det löna sig att låta alla sorters svamp inta de centrala positionerna. Vi rekommenderar servering vid 16 grader nu eller inom 15 år efter skörd.
93 poäng Robert Parker – år 2018