Om produkten
Barales Barbera d'Alba är alltid ett supersaftigt, fruktigt-söt och vackert drickbart vin som levererar för priset.
Den höga dryckesglädjen beror på en konsekvent produktionsmetod med låg manipulation i vineriet, så att druvornas ursprung kan komma fram, och det är inte var som helst: druvorna kommer från ingen mindre än vingården Castellero, som tillhör eliten av vingårdar i Barolo. Namnet Barolo får dock inte vara myntat vin av Barbera-druvan. Istället använder man därför namnet Castlé, som språkligt refererar till samma plats.
Under jäsningen hålls temperaturen under hela processen under 25 grader, vilket är ett väsentligt inslag i Barale Fratellis filosofi att överföra så mycket som möjligt av Barbera-druvans charmiga fruktarom, saftighet och balans till det färdiga vinet. Sedan lagras i 12 månader på 500-liters franska tonneaux-fat och ytterligare några månader på flaska innan den släpps i november året därpå.
Det färdiga vinet är en inbjudande rubinröd i glaset med en kraftull och en härlig doft av mogna röda körsbär, blåbär, plommon och en lätt bitterhet à la mörk choklad och mocka, som smälter till en köttig, mjuk och aptitretande helhet . Frukten dominerar mjukt på tungan, där den i mötet med en supersaftig syra framstår som aptitlig trots det seriösa uttrycket från de finputsade tanninerna.
Drick denna Piedmont pleaser relativt ung, medan den vackra frukten är på topp – bl.a. för grönsaker, lax eller korv från grillen om inte för boeuf bearnaise, charkuterier och pikantostar. Åh ja, eller helt enkelt som ett "gå till"-vin när det står Spaghetti Bolognese, lasagne eller din favoritpizza på menyn.
Njutningen är på topp mellan 3 och 5 år från skördetillfället och själva är vi ganska förtjusta i att njuta av det lite svalare än de flesta andra röda viner. Prova mellan 10-14 grader, och ha alltid en extra flaska i kylen. Det går ner snabbare än man tror...