Zind-Humbrecht, Pinot Gris Clost St. Urbain Grand Cru 2013

699.00 kr.

Zind-Humbrecht, Pinot Gris Clost St. Urbain Grand Cru 2013

category label Eko

Zind-Humbrecht, Pinot Gris Clost St. Urbain Grand Cru 2013

Vår utvärdering

Doften charmar med nyanser av mogen frukt, honung och en touch av mineraltoner som speglar Alsaces unika terroir. Smaken är rik och välbalanserad med en imponerande struktur som förblir fräsch. Det är ett vin med ålder som har utvecklat många lager i den komplexa smaken.

Om produkten

Olivier Humbrecht har skapat ett enastående vin med imponerande djup och komplexitet, som uttrycker årgångens kombination av elegans och kraft på ett ädelt sätt.

Druvorna skördades med en touch av ädelröta. De mycket branta vulkaniska sluttningarna i söderläge producerar en speciell vildjäst som jäser till det yttersta. Olivier förväntade sig att vinet skulle vara en VT-utgåva, men jäsningen slutade till sist med en restsockerhalt på 43 gr./l, vilket Olivier erkände genom att indexera som index 5.*

Clos Saint Urbain är den sydligaste sluttningen i Alsace. Den vetter mot söder, på 350 - 450 m höjd och är mycket brant och krävande att arbeta på. Smala terrasser på de brantaste platserna måste ofta förbättras och allt är manuellt arbete. Zind-Humbrecht har 5,5 ha. med både Riesling, Pinot Gris och lite Gewurztraminer på planen. Den mörkrödbruna jorden är unik med vulkaniskt berg, eroderad sandsten, mycket låg lerhalt och tunn matjord. Svala vindar genom dalen stör ofta fruktsättningen, och avkastningen är alltid mycket låg. Druvorna mognar ofta inte förrän långt in i oktober och november.

Åkern har alltid haft en speciell status: Redan på 1500-talet förbjöds icke-ädla druvor, liksom blandning med druvor från andra fält. Det finns lokala bestämmelser om minsta planttäthet: 6000 vinstockar / ha. (ZH har 10 000/ha.). Användning av insekticider har varit förbjuden i decennier, liksom syrajustering av vinerna.

Serving tips

Söta desserter
Friska desserter
Fet fisk
Ljus fisk
Frukt & Nötter
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.

Gula viner

Krämig & krispig
Viner med en krämig munkänsla och frisk bakomliggande syra. En arombild som domineras av mogna och gyllene frukter och inslag av fatlagring. Ofta viner i den högre kvalitetsklassen. Vinerna serveras till krämiga rätter med fisk eller fjäderfä. Gula viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Gula äpplen, ananas, mango, mogna persikor, citronskal, äppelpaj, apelsiner, smör, yoghurt, nötter, brioche och vanilj.
Vinområden Bourgogne, Champagne, Oregon, Nya Zeeland, Sydafrika, Washington och Norditalien.
Druvor & typer Chardonnay (fatlagrad), albariño, pinot gris och chenin blanc (Sydafrika).