Om produkten
Den engagerade vinmakaren Nik Weis är starkt inspirerad av de berömda röda vinerna från Bourgogne och har börjat på ett nytt äventyr. Den här gången i odlingen av Pinot Noir. Det eleganta men ändå stoppade röda vinet är verkligen ett vin som är värt att bekanta sig med och som återigen bekräftar husets framstående hantverk och kvalitet. Även om Mosel inte är känd för sin produktion av rött vin, har området historiskt producerat ett antal olika blå druvor. Nazisterna satte emellertid ett effektivt stopp för detta och från 1933-1986 förbjöds all produktion av rött vin i Mosel. De blå druvorna dömdes ut, vinstockarna slits upp av rötterna.
För en ny generation vinmakare har detta skapat en mycket speciell möjlighet att starta en produktion av rött vin, helt fri från gamla traditioner. Vingården, som Nik Weis har förvärvat, är alltså en av de första röda vinområdena som planterades med Pinot Noir redan 1986. Här bredvid den berömda vingården Wiltinger Schlangengraben är odlingsförhållandena idealiska för den mjuka druvan. Jorden är rik på alluviala avlagringar och röd skiffer, medan den sydvästliga exponeringen säkerställer optimal värme och solljus, vilket är nödvändigt för druvan mognar och smakrik. Druvorna skördas för hand och jäses sedan med vild jäst och dagliga styckningar av "hatten" - dvs. mängden druvskinn som ackumuleras i toppen av jäsningskärlen. Efter jäsning lagras vinet på franska ekfat i 18 månader, under vilket det genomgår malolaktisk jäsning. Vinet filtreras inte.
Stilen med Nik Weis Pinot Noir är på den mörka sidan, även om vinet visar druvans distinkta elegans och lätthet. I näsan erbjuder vinet en rad klassiska aromer av Pinot Noir med röda bär, fina blommiga nyanser och vilda örter. Smaken är strukturerad av mogna tanniner med kryddiga toner, körsbär och hallon och fina mineraltoner. Ett vin med velourmjuk struktur, harmonisk kropp och vackert rundade kanter.