Om produkten
Fritz Wieninger och Luis Teixeira, vinproducenterna på Weingut Hajszan-Neumann, har experimenterat med jäsningsprocesser med hudkontakt i flera månader och nästan utan ingrepp under vägen sedan årgången 2015. Det vill säga ingen kommersiell jäst, inga enzymer, inget arabiskt gummi, ingen försurning och ingen användning av svavel innan vinet tappas på flaska och bara försäkras mot den allra största flaskvariansen.
Vinodlingarna odlas enligt biodynamiska riktlinjer som skördades för hand och först efter noggrann skötsel pressades druvorna till ett must som återförenades och fermenterades tillsammans med druvorna (inte stjälkarna och fröna) i betongägg eller amforor. 2020 är det lite annorlunda genom att det har velat lyfta fram den känsliga, men också delikata frukten från Grüner Veltliner-druvorna och därför har både betongägget och amforan här i årgången 2020 tagits ur ekvationen. Istället fermenteras det i rostfritt stål och efter hela 4 månaders hudkontakt har skinnen försiktigt siktats från vilka vinet har tillåtit att sedimentera / sedimentera i 6 veckor innan det tappas på flaska utan klargörande eller filtrering.
Druvorna kommer från Wiens Bisamberg där Hajszan-Neumann har några tomter av gamla vinstockar uppe på den övre delen av den söderläge kalkstenen och grustunga vingården, kallad Ried Gabrissen, och eftersom vädret plötsligt förändrades från vackert sensommerväder till deprimerande höstskräp blev skörden en långsträckt affär. Flera gånger var skördearbetet tvunget att stanna hemma på vingården i flera dagar och lyckades bara ta ner de sista druvorna till vingården i mitten av november. Det gör 2020-skörden till den senaste för Hajszan-Neumann någonsin. Luis Teixeira säger att det hela var extremt extremt, men att deras bekymmer så småningom visade sig vara ogrundade och att de slutade producera "djupa, mycket intensiva och livliga vita viner som inte belastas av för mycket alkohol."
Vit eller orange? Luis Teixeiras ord täcker också denna Grüner Veltliner, som du antingen måste dekantera noggrant om du vill ha ett nästan tydligt uttryck eller bara måste vända flaskan en gång innan du öppnar den. Så du får "allt" och den upplevelse som är avsedd, för här är den aromatiska fällningen en del av förpackningen. Trots 4 månader med druvskinn inte direkt garv, utan istället med en mild garvsyra som fint stöder fruktsyran, associeringen till färska hasselnötter och de nästan muskatliknande tonerna av äldre och litchi. Förmodligen på grund av rostfritt stål får vi här den "orange" känslan utan oxidativa element. En vacker och i många kretsar troligen också fortfarande diskuterar vin.