Azienda Agricola Azelia ligger i kommunen Castiglione Falletto, en liten stad i Langhe-regionen, i hjärtat av området där Barolo produceras. Vinodlingen grundades 1920 av Cavalier Lorenzo Scavino, farfar till den nuvarande ägaren Luigi Scavino, och i början var det en liten gård. Luigi Scavinos farfar, Alfonso, bestämde sig för att vinfa druvorna från godsvinerna och började tappa vinet. Tack vare Luigis far, Lorenzo, med uthållighet och viljestyrka, exporterades vinerna för första gången.
Vinodlingarna ligger i Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba och Montelupo Albese.
Luigi, med över 40 års erfarenhet, stöds nu av sin fru Lorella och hans son Lorenzo, uppkallad efter Luigis far, som representerar den femte generationen vinproducenter. Luigi fortsätter att tillämpa vad han lärde sig av sin far tillsammans med lämpliga moderna tekniker och respekt för traditionen, och han vinifierar uteslutande druvorna från sina egna vingårdar.
Familjeledning är viktig eftersom den tillåter extrem precision i varje steg i produktionen.
Arbetet i vingårdarna utförs med stor omsorg. De flesta operationerna utförs för hand. Vinet är tillverkat av gamla vinstockar som producerar väldigt få druvor. De låga utbytena minskas ytterligare genom den gröna skörden, vilket är oumbärligt för att välja frukt, för en enhetlig mognad och en oklanderlig kvalitet. För familjen är noggrann uppmärksamhet i källaren med respekt för tradition och extrem uppmärksamhet på detaljer.
Alla druvor plockas strikt för hand för att göra ett noggrant urval av de bästa frukterna i vingården. Eventuella olämpliga bär tas bort och lämnas på marken. Alkoholisk jäsning sker spontant tack vare den naturliga ursprungliga jästen.
Dolcetto d'Alba och Langhe Nebbiolo åldras endast i tankar av rostfritt stål för att behålla sin friskhet och arom. Barbera d'Alba lagras istället i begagnade fat i ungefär ett och ett halvt år. Alla Barolis lagras i två till tre år på ekfat från Slavonien, Frankrike och Österrike med en kapacitet på 25 till 50 hl.