Jumilla är ett spanskt vin region som sträcker sig över den norra delen av regionen Murcia och den intilliggande sydöstra delen av Albacete-provinsen. Området fick sin officiella status som D.O. området 1966 och var därmed bland de första i Spanien. Vilket är ungefär 32.000 hektar planterad med vinstockar. Vingården är typiskt mellan 4 och 800 meter över havet och i övergångszonen mellan kusten av Medelhavet och den centrala platån i Castilla-La Mancha.
Klimatet är kontinentalt med varma somrar och kalla vintrar. Dagtid temperaturer under sommaren kan uppgå till ca 40 grader, men ersätts med kalla nätter som håller färskhet druvor aromer. Jordarna är limstensholdige, fattiga på organiskt material och med stor förmåga att behålla fukt, vilket innebär att vinrankorna kan överleva perioder av torka. Sammanfattningsvis drömmen villkoren för utmärkta Monastrell druvan, som är det viktigaste området där den ger rika, koncentrerade och otroligt komplexa viner.