Sydafrika som vinland har existerat i mer än 300 år, vilket är lång tid för ett icke europeiskt land. Det grundar sig i Sydafrikas placering, när man använde landet som station för proviantering på vägen mot Australien och Indien. Sjömännen ville gärna ha vin ombord - så började vinproduktionen.
Anledningen till att vin från Sydafrika även existerar idag, beror fortfarande på placeringen. För att tillverka gott vin så skall man nämligen använda både varme, sol, kyla och en unika jordförhållande. Om odlingarna är placerade rätt, så får man de goda jordförhållandena samt kyliga briser från havet - värme och sol har de allesamman. Det görs rödviner och vitviner på många olika druvor i Sydafrika. Vi tycker de mest lyckade som regel är på Cabernet Sauvignon, Shiraz, Pinotage, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Det är bara en fråga om tid innan Sydafrika verkligen slår igenom, och uppnår försäljnings siffror som de övriga utomeuropeiska vinländerna.