Om produkten
Österrikes i särklass mest spridda rödvinsdruva heter Zweigelt – och därmed välkommen till detta arketypiska österrikiska och underbara allroundvin, som har många av samma kvaliteter som Pinot Noir men har lite råare styrka i backhanden. Det gör att den passar till många olika tillfällen och till ett brett utbud av inte allt för bombastiska kötträtter och charkrätter.
När det färdiga vinet hälls upp i glaset står du kvar med ett körsbärsrött, genomskinligt och tilltalande vin som med toner av körsbär, vinbär och en ton av örter utstrålar med sin välkomnande dryckeslust. Vinet är smalt men inte tunt, och ett blygsamt lager av tannin ger intryck av torrhet och allvar, vilket både ger lagringspotential och möjlighet att matcha det med en mängd maträtter. En frisk syra gör den också livlig, rolig och lätt att njuta av.
Vi rekommenderar att servera Umathums Zweigelt med en blandad bräda med skinka, korv och kanske några skivor ost. Njut sedan även till wienerschnirtzel, stekt kyckling eller till olika pastarätter fyllda med kött eller svamp.
Vinet kan avnjutas i ca. 10 år från skördeåret.