Om produkten
Umathum Blaufränkisch odlas på sluttningar som vetter mot öster i den annars platta östligaste delen av Österrike, med utsikt över den stora, grunda Neusiedlersee med Ungern på andra sidan. Svalkande vindar blåser också upp från sjön på den kalkrika jorden (muschelkalk) med skiffer och småsten ovanpå. Det ger djupa rötter och därför också motstånd mot perioder av torka, vilket i sin tur säkerställer en högre kvalitet på druvorna som annars sköts, vårdas, sorteras och slutligen skördas för hand och tas hem till vingården. Här har must och skinn börjat sin jäsning i öppna jäsningstankar och avslutat den i stora träbehållare. Slutligen har det unga vinet lagrats i två vintrar på använda ekfat innan det förklaras färdigt för tappning och utsläpp.
Det färdiga vinet har alltså en intensiv granatröd färg och ger en doft av mörka bär, inklusive körsbär och vissa björnbär
kompletteras med en mörk kärna av peppar och lite örter samt inslag av kakao och tobak.
På tungan flyter intrycken samman i ett rakt, medelfylligt vin med lätta tanniner, en frisk fruktig syra och allt som allt en tornande dryckesnjutning!
Vi rekommenderar en timmes syresättning innan servering vid 14-16 grader – till exempel till intensiva pastarätter (sa någon ragout?), wienerschnitzel, rotfrukter och fågel.