Terras Gauda, Rias Baixas O Rosal 2023

299.00 kr.
customer-list-add

Terras Gauda, Rias Baixas O Rosal 2023

Terras Gauda, Rias Baixas O Rosal 2023

Vår utvärdering

Ett underbart otvunget vin som på ett fascinerande sätt lyckas vara ganska komplext och samtidigt lättdrucket. Det finns både mandarin och melon, som möts under blommande apelsinträd och levererar så mycket arom att munkänslan blir både voluminös och sammetslen, samtidigt som vinet förblir fräscht, muntert och lekfullt.

Om produkten

Terras Gauda är den karismatiske José María Fonsecas livsverk och berättelsen om hur 37 000 flaskor producerade i lånade lokaler 1990 har blivit runt 2 000 000, som exporteras till mer än 50 länder. Och samtidigt är det också berättelsen om hur en lokal entreprenör har lyckats, via förvärvet av första Bodegas Pittacum i Bierzo 2002, den lokalt kända Quinta Sardonia i Duero 2010 och nu senast Vinos Heraclio Alfaro i Rioja, att bli en respekterad personlighet på den internationella vinscenen.

José María Fonseca allierade sig tidigt med den då nyutbildade vinmakaren Emilio Rodríguez Canas, som fick dra in Ana Oliveira i projektet som en slags Wingwoman. Tillsammans har de visat sig vara en mycket dynamisk trio som har utforskat och utmanat varje aspekt av vinframställning för att först hitta den ultimata formeln för en Rías Baixas och sedan gradvis förfina och förfina vinerna. Detta har inneburit att Terras Gauda har fått patent på hur de naturliga jästcellerna förökas och lagras och de senaste åren har man med stöd av det europeiska FOODIE-projektet installerat mjukvara och satellitövervakning i vingårdarna som ska kunna utöva vad de kallade "La Viticultura de Precisión". Och hittills har vi lyckats spara 15 % på gödselmedel och 20 % på förebyggande och bekämpningsmedel utan att påverka fruktens kvalitet och skörd.

Terras Gaudas Rías Baixas lutar inte riktigt lika mycket på druvan Albariño som de flesta andra. José María Fonseca och Emilio Rodríguez trodde redan från början att druvan var för parfymerad för att stå ensam, och därför har de under åren lagt till upp till 30% av Loureiro-druvorna och den (tills de tog fäste) nästan försvunnit Caíño. Druvorna plockas från en mosaik av paket runt staden O Rosal nästan hela vägen ut där Minho-floden möter Atlanten. Nästan 160 ha. den är nästan jämnt fördelad mellan egna vingårdar och ett antal vinodlare som har förknippats med att Terras Gauda blev framgångsrik.

Överallt är skörden manuell med Albariño som den tidigaste druvan från den 8:e till den 15:e. september, följt av Loureiro från de högsta vingårdarna den 17 och 18 september och slutligen Caíño den 18-23 september. september. Alla stjälkar tas bort för att undvika bittra nyanser och alla 3 druvsorterna genomgår en så kallad kalljäsning i upp till 3 dagar innan druvorna pressas, varefter, efter att musten har fått sätta sig, tillsätts de patenterade jästtyperna och förvandlas till vin. Den avslutande cuvéen sys ihop i rostfritt stål och redan i slutet av december buteljeras de första lotnumren.

Ett underbart otvunget vin som på ett fascinerande sätt lyckas vara ganska komplext och samtidigt lättdrucket. Det finns både mandarin och melon, som möts under blommande apelsinträd och levererar så mycket arom att munkänslan blir både voluminös och sammetslen, samtidigt som vinet förblir fräscht, muntert och lekfullt.

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Fjäderfä
Skaldjur
Sushi

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.