Om produkten
Abruzzo och druvan Montepulciano
Abruzzo-regionen i centrala Italien är allmänt känd för sina röda viner på druvan Montepulciano. Tidigare trodde man att druvan var identisk med Sangiovese från Toscana, eftersom båda druvsorterna producerar viner med en oemotståndligt saftig bärfrukt. Sedan dess har det visat sig att druvorna är mycket olika, bl.a. eftersom Sangiovese-viner lyckas behålla sin frukt med åldern, medan Montepulciano-viner tenderar att blekna.
Skyddad mot värme och syre
På Tenuta Ulisse har en banbrytande metod för vinificering uppfunnits för att bevara den spektakulära frukten av druvan Montepulciano som är oförstörd i det slutliga vinet. Metoden är helt enkelt att skydda druvan från syre och värme från den andra den lämnar vinstocken. Vingården producerar vinerna så försiktigt som möjligt och låter naturen göra jobbet i all sin enkelhet. Användningen av svavel reduceras till ett absolut minimum.
Höst på natten
Druvorna skördas på natten när temperaturen är lägst. Skörden transporteras i små portioner blixtsnabbt till vingården, där druvorna sorteras noggrant för hand. Druvorna läggs sedan åt sidan och kyls på några minuter till omkring fryspunkten. När musten har dragit färg och kraft från druvskalarna pressas druvorna i en v-vakuumpress, som pressar ut mustet med hjälp av undertryck. Därefter jäses vinet vid låg temperatur.
Sogno di Ulisse
Sogno di Ulisse är baserad på Montepulciano-druvan och små mängder Cabernet Sauvignon och Merlot. Vinet är lagrat i franska barriker. Doften erbjuder en framstående generös körsbärsfrukt och en touch av vanilj och penna. Smaken är köttig och mycket fruktig, och eftersmaken är lång och sammetslen. Njut av detta underbara vin med rymliga glas upp till sex år från skördeåret, helst som ett komplement till rätter med lamm, nötkött eller starkt fjäderfä.