Om produkten
Den ultimata Barberan från en utmärkt domän. Det är Buttis storebror och har ännu mer kraft, koncentration och arom. Och sedan lagras den längre i ek.
"Delia" täcker bara 0,33 tunnland på utmärkta vingårdar i Barolos fina la Morra. Marken är kalk och mergel och vetter mot sydväst på en brant sluttning. Vinet lagras på små ekfat före tappning och kommer att utvecklas i 5-6 år och leva i 10 år, förmodligen ännu längre. Bra för vilt och rejäla rätter.
Michele Reverdito tog över domänen från sin far 1999, en vingård på nu 22 hektar i la Morra och grannkommuner, som årligen levererar ca. 70 000 fl. I källaren får han hjälp av sin syster Sabina och i vingårdarna av pappa Silvano och mamma Maria. Metoderna är hållbara - insektsmedel, bekämpningsmedel eller gödningsmedel används inte här.
Michele var drivkraften i det lokala projektet "Grön erfarenhet": användning av naturligt gödningsmedel, bekämpning av skadedjur med hjälp av tekniker som stör deras reproduktion, spridning av nyttiga insekter som främjar pollinering och skydd av den naturliga faunan. Mer än 70 odlare är nu anslutna till detta projekt. "Vi är odlare före producenter", säger Michele, och vi går för elegans, sofistikering och igenkännlighet. Viner från enskilda fält måste uttrycka var de kommer ifrån och vinifieras därför på olika sätt. Arbetet i källaren är annars helt traditionellt med ståltankar och en massa gamla "botti", träfat på 40 - 50 hl.
Det som utmärker domänen är en balans i vinerna, som både tar hänsyn till druvkaraktärerna och samtidigt har en tillgänglig fruktighet, vilket ger även Barolos från enskilda åkrar ett mycket brett dricksfönster. De kan utvecklas mycket men ger redan mycket när de är ganska unga.