Om produkten
San Polos "Rubio" IGT Toscana är sammansatt av 85% Sangiovese, 10% Merlot och 5% Cabernet Franc, som plockas upp på ekologiskt odlade tomter, belägna på 300-450 m.o.h höjd. på backarna i Montalcino. Vingårdarna vetter mot söder, sydost och sydväst och ligger på en djup, stenig (kalk) och märgelrik jord. Vinrankorna planterades mellan åren 2000 och 2004 med en tät plantering på 7 000 vinstockar/ha. Varje vinstock producerar alltså endast ett fåtal klasar, men i sin tur otroligt koncentrerade druvor, vilket ger en sällsynt komplexitet. De olika faktorerna gör att man uppnår viner med bra arom, finess och bett. En perfekt kombination.
Skörden sker manuellt med ett urval av de bästa klasarna, som transporteras till källaren i små lådor på 17 kg., För att undvika mäskning och oxidation. Efter stalkning mastas druvorna försiktigt och jäser sedan på temperaturkontrollerade ståltankar, med druvornas naturliga jästceller. Efter en spontan malolaktisk jäsning mognar vinet i 10 månader, även på ståltankar. Efter buteljering mognar vinet ytterligare i 4 månader på flaska.
"Rubio" har en glänsande, djup, rubinröd färg. Doften är intensiv och ihållande, med klassiska nyanser av Sangiovese, som vinet domineras av: Körsbär, svarta vinbär och violer, med en lätt kryddig finish. Smaken är också mycket aromatisk, med nyanser av körsbär, vilda bär och milda kryddor. Det avslutas med bra velour och rundhet, men också finess och bett. Ett vin med elegans. Servera den till charkuterier, pasta, risotto och till rätter med fågel, kalv eller vilt. Prova också med en Pecorinoost från Toscana.