Om produkten
Vinodlingen Pecchenino grundades ursprungligen när en av familjens kvinnor planterade ett litet hörn med vinstockar i familjens köksträdgård i slutet av 1700-talet.
Sedan dess blev hörnet vingårdar, som i sin tur blev en vingård som har ärvts från far till son under de senaste två århundradena. Eftersom det också har varit en tradition i familjen att lägga till nya vingårdar i vingården, räknas det idag inte mindre än 25 ha vinrankor.
Familjens stora passion är Dolcetto-druvan, som de tillsammans med producenterna Giampiero Romana och Giuseppe Caviola hoppas kunna lyfta till storheten från förflutna tider.
Dolcetto är inte en lätt druva att arbeta med i vingården, där rå syra och feminin frukt ofta kan fungera som motsatser i förhållande till varandra. Familjen har allierat sig med professor Di Stefano, som ur vetenskapligt perspektiv tillhandahåller nödvändig expertis.
Druvorna för denna Barbera d'Alba skördas på sydvästliga sluttningar, där jorden huvudsakligen består av små stenar och kalk.