Om produkten
Mugas och en av Spaniens finaste roséviner är gjorda av 100% Garnacha från 70-90 år gamla vinstockar odlade på en av vingårdens bästa tomter. Efter en kort skalkontakt uppnår vinet sitt rosenbladfärgade yttre, och endast "frilöpande" must hälls sedan i både små och mycket stora ekfat, där jäsning sker. Fatjäsning är i sig sällsynt för rosé, och detsamma gäller för fatlagring. Icke desto mindre slutar Flor de Muga med fyra månaders lagring av fat på de utfällda jästresterna (sur lie) för att bygga upp mer kropp och komplexitet innan tappning tidigt på våren.
Fyll näsan med båda fruktiga elementen av mogna jordgubbar, persikor och apelsinskal som är elegant inslagna i rosenblad och ströda med kanel vid första inandningen. Känslan i munnen är mineral och fantastiskt fräsch men på grund av vinifieringen också otroligt fyllig och krämig, vilket är långt ifrån begreppet vanlig rosé från snabbköpet!
Flor de Muga är alltså en helt fantastisk följeslagare till mer komplexa och fylliga rätter, där de flesta andra roséer måste ge upp. Prova till exempel. för sommargrillen när majs, grillad marinerad kyckling, blandade rotfrukter och fruktiga sallader kommer på menyn och serveras vid 10-12 grader inom de närmaste 4-5 åren.