Om produkten
Vid skörd sorteras frukten både på fältet och i vingården, varefter druvsorterna jäser separat på den naturliga jästen. Först i slutet av jäsningen blandas vinerna och lagras sedan i 22 månader i en blandning av franska (50% nya) och amerikanska (3 år gamla) ekfat. Längs vägen smakas alla fat om och om igen och de som inte klarar 100% av kraven hamnar i andravinet Domaine Eden.
Detta toppvin filtreras för övrigt inte före buteljering. Tyngdkraften, tiden och tålamodet har skött det själva, vilket bidrar till att ge ett extremt harmoniskt vin i sin egen rätt.
I glaset finns den färdiga, unga Mount Eden Cabernet med en extremt mörk och tät rubinfärgad, medan doften skriker Cabernet Sauvignon på det överdådiga och därmed helt passande sättet för kalifornisk toppcabernet: svarta vinbär, plommon, jord, kryddor, grafit , kamfer och skogsbotten finns där, och detta utan att överskuggas av de underliggande lagren av nymalda kaffebönor, intensiv mörk choklad, cederträ och tobak. Och vi kunde fortsätta...
I smaken möts den klassiska amerikanska smaken av riktigt bra Pauillac med starka men helt finkorniga tanniner, en stor och harmonisk kropp och en utmärkt, energisk fruktsyra som bär en mängd nyanser in i den långa, saftiga och komplexa eftersmaken.
Detta ÄR ett oomtvistat toppvin och därmed också ett vin byggt för lång tid. Mount Eden Estate Cabernet håller både 20 och 30 år och är under hela dess liv en helt fantastisk match för t.ex. grillat lamm, kalvstek eller vilt.
Om du njuter av den i ungdomen rekommenderar vi att dekantera en till två timmar innan servering - gärna i 15-17 grader.
97 point - Vinous, marts 2022
"The 2017 Cabernet Sauvignon is going to need a number of years to come around. The only question is how many. In 2017, the Mount Eden Cabernet is shockingly opulent. Inky black fruit, bittersweet chocolate, spice, leather and incense are all dialed up in this super-sized Cabernet. Even so, there is plenty of structure lurking beneath. I can't wait to see how this ages."
97 point - Robert Parker's Wine Advocate, februar 2021 (årg. 2016)
"The 2016 Cabernet Sauvignon Estate is blended with 12% Merlot, 7% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot. The nose offers pure cassis finely layered with Chinese five spice, dried rose petals, graphite and pipe tobacco with a wild, game-like undercurrent. The palate is seamless, opening to an array of detailed fruits and spices, with a silt-like structure and expansive juicy uplift. It's a wonderfully balanced Cabernet that offers immediate appeal plus everything it needs for a long life in the cellar. 1,582 cases produced."