Matthiasson, Ribolla Gialla Bengier Vineyard Napa Valley 2020

649.00 kr.
customer-list-add

Matthiasson, Ribolla Gialla Bengier Vineyard Napa Valley 2020

Matthiasson, Ribolla Gialla Bengier Vineyard Napa Valley 2020

Vår utvärdering

Kombinationen av den djupa intensiteten och låg alkohol gör detta till ett av de mest mångsidiga vinerna om du måste välja ett vin för en hel måltid. Tyvärr är mängderna av detta vin försvinnande små.

Om produkten

Ribolla Gialla tros ha sitt ursprung i Grekland men är idag mest känd från Friuli på båda sidor om gränsen mellan nordöstra Italien och Slovenien. Hos Matthiasson Vineyard finns dock 7 rader av Ribolla Gialla; ursprungligen merlotrör, som 2001 ympades med Ribolla Gialla-skott från Josko Gravner i Friuli.

I vingården jäser den naturliga jästen med hela druvklasar i öppna kar. Först efter 14 dagar pressas den sista saften från druvorna, som successivt bidragit med både lite tannin och färg till det nu färdigjästa vinet. Vinet hälls sedan upp på neutrala franska ekfat, där det åldras på de fina jästresterna i 20 månader.

Här används ingen SO2 före buteljering, och vinet är varken filtrerat eller klarnat. I doft och smak tycks Ribollas fantastiska potential fylla klyftan mellan vitt vin och rött vin vad gäller struktur. Här finns hasselnötter, alla sorters kryddor, vermouth, citronskal, blommor, te...men inte minst en fantastisk len finess och mineralitet.

Kombinationen av den djupa intensiteten och låg alkohol gör detta till ett av de mest mångsidiga vinerna om du måste välja ett vin för en hel måltid. Tyvärr är mängderna av detta vin försvinnande små.

Serving tips

Anbefalinger