Om produkten
En av Bourgognes viktigaste markägare
1859 grundade Louis Henri Denis Jadot sitt vinföretag. Vid den här tiden hade familjen Jadot redan sublima markinnehav, inklusive den legendariska 1:a Cru Clos des Ursules i Beaune. Under åren därefter har åkrar kontinuerligt tillkommit och idag äger Louis Jadot över 150 hektar av de finaste vingårdarna och är därmed en av Bourgognes mest betydande domäner.
Jacques Lardière – tillbaka till Bourgognes rötter
Louis Jadots vinmakare Jacques Lardière gör Bourgogne som den ursprungligen smakade – nämligen från dess terroir. Jacques Lardière vill extrahera den maximala smaken från druvorna; inte bara frukten utan även mineralnyanserna. Därför sorteras alla klasar för hand, så att endast fullt friska druvor når jäskärlet. Detta gör att Jacques kan förlänga den så kallade macerationen av röda viner – det vill säga den tid under vilken musten extraherar färg, syra och smaker från druvskalet – till minst en månad. Denna är ungefär dubbelt så lång som andra Bourgogne-producenter. Det är därför Jadots röda viner är exceptionellt komplexa, mörka och åldersvärda.
Det bästa huset i Beaune enligt Parker
Kvaliteten på vinerna har alltid haft högsta prioritet hos Louis Jadot. I Robert Parkers bok, The World's Greatest Wine Estates, utses Bourgognes tretton bästa producenter. Endast en av producenterna finns i Beaune – och det är Louis Jadot.
Bourgogne Rouge "Couvent des Jacobins"
Louis Jadot har en glasklar åsikt att husets Bourgogne Rouge måste vara förstklassig! Det är förmodligen den viktigaste "ambassadören" för Louis Jadot. För att höja kvaliteten ytterligare byggde Jadot 2008 en ny liten vingård, "Pierres Rouge", i Givry, där endast Bourgogne Rouge kommer att produceras. En stor del av druvorna kommer från just Côte Chalonnaise. De andra druvorna är från Côte d'Or.
Med Jadots Bourgogne Rouge i glaset får du en klassiskt elegant Pinot Noir-doft med ett litet kryddigt inslag. Smaken är rik och fin med massor av saftiga mogna röda bär. Njut av den ung från stora, rymliga glas, så att doften verkligen kan komma till sin rätt. Servera vid MAX 17 grader.