Om produkten
När bröderna Rivetti köpte 65 ha redan 2001. och en något förfallen vingård i de förbisedda kullarna mellan Pisa och Volterra var det många som skakade på huvudet. Var det verkligen allt det kunde bli, när den framgångsrika familjen från Piemonte fick avancera i Toscana?
Giorgio Rivettis korta svar var ett "ja", och när de första vinerna kom ut på marknaden stod det klart att Giorgio Rivetti inte bara hade kommit till Toscana för att visa "etablissemanget" att de bara behövde de 2 klassiska druvorna Sangiovese och Colorino för att glänsa . Han ville också visa att Sangiovese-druvan kunde leverera utmärkt frukt utanför Chianti Classico, Montepulciano och Montalcino.
2007 stod en ny vingård diskret inbyggd i en sydostläge sluttning redo att ta emot sin första skörd och sedan dess har Mirko Bessi, som utsågs till biträdande vinmakare och administratör, inte sett sig tillbaka. Tvärtom har han blivit en av drivkrafterna bakom Casanova della Spinettas äventyrliga uppstigning från ingenting till en position som en av ledarna inte bara i Pisas bakgård, utan i hela Toscana.
Il Nero di Casanova är öppningsnumret som här för 17:e gången dokumenterar Giorgio Rivetti och Mirko Bessi höga ambitionsnivå. Nu som alltid en ren Sangiovese från vinstockar som successivt blivit 25 år gamla och alla odlas enligt hållbara principer, vilket bland annat innebär att både herbicider och bekämpningsmedel inte används.
Druvorna plockas för hand och sorteras när de kommer till vingården, där alla stjälkar sedan tas bort innan jäsning i rostfria så kallade roto-fermentorer. Vinet lagras i 12 månader på 2 och 3 gånger använda franska fat och sätts sedan ihop och eftermognas i 2 månader i stål innan buteljering och slutligen ytterligare 6 månader på flaska innan det släpps.