Om produkten
Janots & Bos är ett ambitiöst partnerskap mellan fransmannen Thierry Janots och holländska Richard Bos, som träffades första gången på vinskolan Lycée Viticole i Beaune 1996. R. Bos arbetade sedan med gastronomiska projekt i Nederländerna och T. Janots utvecklade sin expertis för att arbeta för toppproducenter som Drouhin, Louis Latour och Comtes Lafon.
2005 slog de sig ihop med en vinkällare i Meursault och ekonomiskt stöd från Nederländerna. R. Bos har huvudansvaret för administration och marknadsföring medan T. Janots med sin långa erfarenhet är fullt fokuserad på att göra vinet.
De lägger stor vikt vid ursprungsområdet, "terroir" och klimatförhållanden, vilket bör prägla det enskilda vinet. Deras stil ligger i den lite fylligare änden av skalan, och vinerna lämpar sig generellt för lagring.
Ekfat används nästan alltid för lagring, men lätt rostade, och nya fat används mycket sparsamt, eftersom fatet ska stödja vinet, inte dominera det. Deras favoriträtter kommer från två områden: Allier i nordöstra centrala Frankrike och Vogeserna upp mot Alsace. Båda områdena har näringsfattig jord och täta eller mycket höghöjda skogar, vilket ger tätporigt trä som stödjer vinets struktur.
Meursault är en av världens mest kända platser för högklassigt vitt vin. Kommunen ligger ca. 10 km. söder om Beaune och strax norr om Puligny-Montrachet. Den har ett rykte om hög kvalitet i allmänhet, inte bara för de mest kända fälten, och en vinstil som generellt är något fylligare än sina södra grannar utan att tappa finess.
Staden ligger vid mynningen av en västlig sidodal mot Saint-Romain. Det är därför stor variation i orientering och vindförhållanden på de enskilda fälten. Områdets potential upptäcktes redan av munkarna i Citeaux, som planterade de första fälten 1098.
Marken domineras av kalk med varierande mängd märgel och lera, men varierar mycket från åker till åker på de närmare 400 ha. Likaså är höjdskillnaderna större än i Montrachet-kommunerna söderut, med vinrankor planterade mellan 220 och 380 m över havet. I kombination med jordskillnaderna, den konkreta solexponeringen, vindförhållandena i dalen och vinmakarens intentioner ger det en stor variation från den mer eleganta och luftiga till en köttig och rund stil. Många Village-viner, som inte har en enda appellation, är av hög kvalitet och mycket balanserade, eftersom de ofta är sammansatta av druvor från små tomter på olika platser, som var och en ger vinet sin egen karaktär.