Georges Duboeuf, Morgon Domaine Jean Descombes 2023

249.00 kr.
customer-list-add

Georges Duboeuf, Morgon Domaine Jean Descombes 2023

Georges Duboeuf, Morgon Domaine Jean Descombes 2023

Vår utvärdering

Som vanligt är detta en stilren Morgon med stor aromatisk harmoni mellan körsbär, svarta vinbär och persika. Trevligt saftigt, lite rikare och lite mer koncentrerat än många andra viner från Beaujolais, och med en utmärkt syrabalans, som lyfter den bland de bästa i appellationen.

Om produkten

Som vanligt är detta en stilren Morgon med stor aromatisk harmoni mellan körsbär, svarta vinbär och persika. Trevligt saftigt, lite rikare och lite mer koncentrerat än många andra viner från Beaujolais, och med en utmärkt syrabalans, som lyfter den bland de bästa i appellationen.

Druvorna skördas på sydostvända skiften på totalt drygt 12 ha. Mest kända är Le Py, la Roche Pillée, Les Pillets och Bellevue, där vinrankorna i genomsnitt är mer än 50 år gamla (och på Le Py till och med upp till 100 år). Skörden är manuell över hela linjen, och druvorna avstjälkas innan de pumpas in i rostfria jäsningstankar utan att först krossas. "Maceration carbonique" heter det och innebär att vid sidan av den traditionella alkoholjäsningen sker en naturlig kolsyra som profilerar saften och frukten i vinet. Blötläggningen och macerationen tar upp till 3 veckor, varefter det unga vinet mognar i 9 månader i stål och betong innan den slutliga blandningen av den slutliga cuvéen och buteljering.

Prova med en saftig oxfilé, med stekt ankbröst, med mogna ostar eller med nästan vad som helst. Beaujolais i allmänhet, och denna Morgon i synnerhet, måste räknas till planetens mest mångsidiga matviner.

Vinet är nära kopplat till historien om Jean Ernest Descombes, som var en mycket populär figur i Beaujolais. Han var en glad karaktär och med smittande entusiasm alltid redo för en fest. I mer än trettio år var han en av de främsta ambassadörerna för Gamay-druvan, och hans källare besöktes av otaliga journalister och branschfolk som kom för att uppleva kvintessensen av Beaujolais. Men i oktober 1993 var det över och ända sedan dess har det varit hans dotter Nicole Descombes Savoye som har fortsatt godset och upprätthållit det nära samarbetet med Georges Duboeuf som startade redan 1968, då Jean Ernest Descombes var den första att skriva kontrakt med Georges Duboeuf kort efter inrättandet av "Les Vins de Georges Duboeuf".

Serving tips

Fjäderfä
Fjäderfä på grillen
Ljust kött
Fläskkött

Anbefalinger

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.

Rosa viner

Fruktig & söt
Viner med en söt och mogen fruktprofil. Vinerna domineras av den sötma som omsluter vinet och som gör det passande till desserter eller aperitif. Rosa viner definieras av deras sockerhalt och kan därför komma från hela världen. Rosa viner kan komma från hela världen eftersom det som definierar dem är deras restsockerhalt.
Aromer Honung, mogna tropiska frukter och blommor.
Vinområden Hela världen.
Druvor & typer Gewurztraminer, Riesling och Muscat.