Om produkten
Det kom som en chock för de flesta, eftersom Gaja från och med år 1996 att märka Costa Russi (och fyra andra av hans Barbaresco och Barolo toppviner) som Langhe Nebbiolo DOC och inte som i det förflutna som Barbaresco. Barba - huset flaggskepp under många år - var helt enkelt genom att glida in i bakgrunden jämfört med vin från topmarker som "Costa Russi" och det var Gaja ledsen. Nu husets "normal" Barba vara den enda vinet i den prestigefyllda DOCG företaget och på så sätt åter bli nej. 1 vid Gaja. Costa Russi är gjord av 95% Nebbiolo och 5% Barbera från vingård med samma namn (4,1 hektar.), Som är vänd sydväst steg från Sori Tildìn fältet vid by Barba. Gaja köpte detta område 1950. Vingården tillsammans med Sori San Lorenzo och Sori Tildìn de finaste Cru områdena Gajas Nebbiolo produktion. Fältet är uppkallad efter den tidigare ägarens namn "Russi". Ordet "Costa" är namnet på den sida av berget mot solen. Fermentationen är gjord med egen vild jäst i rostfria ståltankar vid en temperatur av 28 ° den första veckan och 18 ° de sista två veckor, följt av en malolaktiska jäsningen. Därefter lagras vinet i två steg: först 12 månader i ekfat (. 225 liter, - 30% ny och resten 12 år - 50% är från Allier och 50% är från Europa) sedan ytterligare 12 månader i stora ekfat för att inte ge vinet är stark ek smak. "Costa Russi" är kanske vin från Gaja som imponerar mest. Det är mycket känslig med en sammetslen stil och är mycket ren, nästan delikat med härlig frukt och blommiga nyanser (violer). Den allmänt mognar snabbare än hans två "bröder". Men ... 20-30 år kan lätt få!