Francesco Versio, Dolcetto Dogliani 2021

225.00 kr.
customer-list-add

Francesco Versio, Dolcetto Dogliani 2021

Francesco Versio, Dolcetto Dogliani 2021

Om produkten

Francesco Versio föddes 1985 och är bosatt i Neive di Barbaresco och han producerade de första vinerna under eget namn 2013 och han är en av Langas framåtblickande, unga producenter, med en mikroproduktion som redan är mycket efterfrågad .

Trots sin unga ålder är han dock högt kvalificerad och har teoretisk och praktisk erfarenhet på högsta nivå. Francesco tog examen från School of Oenology i Alba 2005 och har därefter tagit en magisterexamen i teknik och vetenskap inom vinodling och oenologi vid universitetet i Turin. Bland flera upplevelser kan nämnas att han har arbetat med Bruno Giacosa under perioden 2009-2016 och att han också var oenologchef här under den tid då Dante Scaglione inte var permanent med Giacosa. 2015 fick Francesco den tredje upplagan av den så kallade Giulio Gambelli-utmärkelsen, som Italiens bästa unga önolog under 35 år, en titel som en annan, mycket stilskapande oenolog, hans goda vän Gian Luca Colombo vann året innan.

2017 producerade han sin första Dogliani (Dolcetto di Dogliano), där han delade en bit mark med Gian Luca Colombo, och det är en tolkning av vintypen, som bygger på elegans, komplexitet och stor drickbarhet, och därmed står ut från de ofta mycket alkoholtunga och "stora" utlagda, koncentrerade och strukturerade vinerna som oftast ses härifrån. Produktionen av detta vin är ca. 3000 flaskor årligen.

Med detta vin hjälper Francesco till att visa hur Doglianis stora potential för Dolcetto också kan realiseras och resultatet är övertygande.

Serving tips

Ljust kött
Mörkt kött
Pasta & Pizza
Risotto

Anbefalinger

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.