Om produkten
Evening Land är mycket medvetna om effekten av en hälsosam biologisk mångfald, som de hjälper på vägen med biodynamiskt inspirerade principer för att även få de hälsosammaste växterna och i slutändan det bästa vinet. Skörden sker endast under de svala morgontimmarna för att bevara optimal fräschör, och både på fältet och i vingården sorteras skörden skoningslöst.
Vinifieringen börjar sin resa med 4-5 dagars sval maceration i stora öppna cementtankar och träkärl, där kontakten mellan must och druvskal ger finess åt doften och strukturen till smaken. Vid uppvärmning till rumstemperatur startar den naturliga jäsningen (ingen jäst tillsätts).
Efter tre veckors daglig, varsam trampning av druvskalen, flyttas det färdiga vinet till franska ekfat (40 % nya), där det åldras i 16 månader, följt av ytterligare 5 månader i ståltankar. Vinet buteljeras slutligen utan filtrering och med minimal tillsats av SO2 för att säkerställa en potentiellt lång livslängd i flaskan. Som alltid med Evening Land är doften nästan befriad från den ofta utländska marmeladstilen.
Fortfarande med fin mognad poppar körsbär, vilda bär och tranbär upp ur glaset – inlindade i blommor och skarpt förföljda av lakrits, skogsbotten och asiatiska kryddor. Smaken är jordnära och mineralfylld med mörka bär och kryddad med gröna medelhavsörter. Det finns ingen överdriven känsla för alkohol här, och finesserna i den långa, livliga eftersmaken är mer förknippad med Volnay än med dess berömda grannar i Kalifornien!
Prova Seven Springs för coq-au-vin, svamptoast, grillat kalvkött eller bräserat fågel. Vinet kommer att utveckla ännu större komplexitet under de kommande 10-12 åren, men är redan en underbar bekantskap efter en timme i karaffen.
92 point - Robert Parker, The Wine Advocate (årgang 2017):
"Pinot Noir Seven Springs Estate has aromas of crunchy cranberries, raspberries and blackberries with accents of fragrant earth, violets, peppercorn, saline and bitters. Medium-bodied and silky, it offers loads of ripe fruits tempered by earthy accents, with grainy tannins and sip-me-again acidity, finishing long. Grapes for this cuvée were mostly destemmed and come from both older and younger vines."