Om produkten
Salem Wine Co. är namnet på det prisvärda utbudet från Rajat Parr och Sashi Moormans härliga Evening Land Vineyards baserade på druvor från deras egen Seven Springs Vineyard samt från två andra fält i Willamette-delregionen Eola-Amity Hills.
I denna Chardonnay kommer majoriteten av frukten från block 9 på Seven Springs Vineyard, medan en mindre del köps från de andra fälten i samma område – allt odlat utifrån en holistisk och ekologiskt inspirerad filosofi fri från bekämpningsmedel och med biologisk mångfald i fokus. Precis som i vinerna från Evening Land.
I vingården kallmacererar de hela klasarna i minst ett dygn för att få lite extra 'umf' och struktur från druvskalen, innan de pressas och hälls i jäsning. Vildjästen – med sin unika sammansättning av jästtyper från denna plats – är ansvarig för att omvandla musten till vin med alla de aromatiska egenskaper den tillför, om än i den blygsamma och förvånansvärt fräscha delen.
Vinet åldras sedan i 12 månader på neutrala ekfat och ytterligare sex månader i tank innan det buteljeras.
Doften i Salem är lite mer fruktig och okomplicerad än i Evening Lands Estate-viner; exotiskt, nästan tropiskt med saftig ananas och persika men också en touch av färska äpplen och citroner med färska hasselnötter, surdeg och blommig honung.
På tungan är vinet i den medelfylliga änden med klassiskt rundade Chardonnay-kanter. Syran är frisk, eftersmaken är rak och livlig med många subtila toner lindade runt den färska frukten.
Chardonnay i denna stil är precis tillräckligt okomplicerad för att du ska kunna njuta av den utan tillbehör på terrassen eller medan du lagar mat. Och ändå har det gott om struktur och komplexitet för att fungera som ett utsökt middagsvin till skaldjur, fisk, grillad squash samt charkuterier och ost.
Njut av det svalt - inte bestämt kallt - runt 7-10 grader inom ca. 10 år från skördeåret.