Om produkten
Edouard Delaunay plockar upp druvorna för denna Nuits-Saint-Georges 1: a Cru Les Crots på en enda tomt i den enda 4 hektar första Cru-vingården. The Crots. Det är den högst belägna 1. Cru söder om staden själv och vetter mot öst / nordost. Den extremt steniga sluttningen ger bra dränering och därmed goda vattenreserver på djupet, vilket tvingar vinstockarna att utveckla djupa rötter, vilket ger viner med god friskhet, koncentration och komplexitet. Delaunays upplaga av detta fält är inte något undantag.
Skörden sker manuellt och möjliggör ett bra urval av kluster. Efter en 100% avskiljning mastras druvorna och fermenteras försiktigt i en tank under kontinuerlig omrörning, särskilt i slutet av fermenteringen. Endast druvornas egna jästceller används här. Efter en malolaktisk jäsning mognar vinet i 15 månader i klassiska Burgundfat (228 l., 1/3 nytt). Produktionen uppgår till ca. 900 fl. (2017).
Vinet har en fin, intensiv, rubinröd färg. Vinet avslöjar söta toner av pepparkakor, vanilj (crème brûlée), men också mörkare toner av mogna, svarta körsbär, plommon och choklad. Smaken är både elegant och velourlik, med kryddiga och mineraliska toner, och slutligen ett bra tannin, som rapporterar en god mogningspotential. Ett magnifikt exemplar av ett vin tillverkat på Pinot Noir från en stenig undergrund. Klass!