Domaine Pierre Gaillard, Saint-Joseph Clos de Cuminaille 2021

479.00 kr.
customer-list-add

Domaine Pierre Gaillard, Saint-Joseph Clos de Cuminaille 2021

Domaine Pierre Gaillard, Saint-Joseph Clos de Cuminaille 2021

Vår utvärdering

En stilfull ambassadör för druvan och norra Rhône med vackra toner av svarta vinbär, vildhallon och viol, som snart får sällskap av fyllig mörk choklad, lakrits, espresso och aromatisk peppar. Rik, men inte riktigt kraftfull. Istället är det de mogna nästan polerade tanninerna som spelar och skapar en imponerande vacker finish. En Saint Joseph som redan charmar med sitt fina spel mellan mineralitet och söta tanniner, och därmed måste räknas till de bästa i appellationen.

Om produkten

Robert Parker uttryckte det mycket exakt när han noterade: "Pierre Gaillard har nu mer än 20 års erfarenhet, så han kan inte längre betraktas som en up and coming superstjärna. Han har för länge sedan nått den statusen".

Pierre Gaillard har arbetat sig upp genom envishet och hårt arbete. I början, tillsammans med Guigal, där han hjälpte till att etablera La Turque som ett riktmärke i Côte Rôtie, och på vägen skrapade han ihop pengar så att han kunde köpa sina första tomter.

Det hände 1981, när Pierre förvärvade en liten 3 ha. på en brant sluttning upp bakom Chavanay, och efter att ha rensat den sandiga östsluttningen och terrasserat vinrankorna, var det som skulle bli "Clos de Cuminaille" verklighet. Detta var alltså Pierres första vin och på många sätt är detta fortfarande älsklingen i den redan imponerande samlingen.

Druvorna sorteras redan under skörden och igen när de kommer till vingården. Efter detta tas alla stjälkar bort och druvorna kyls ner för att få byta arom i upp till 6 dagar innan alkoholjäsningen påbörjas i trä och rostfritt stål. Efter jäsningen får jungfruvinet sitta på jästfällningen i upp till en månad innan det fylls på små fat från Allier och Nevers (30 % nya) för att mogna i 18 månader fram till blandning av den slutliga cuvéen och buteljering.

Dekantera före servering. Prova med till exempel friterad viltlever (eller alternativt kalv) med sauterade svarta trumpetsvampar och bacon.

Etiketten är dekorerad av Pirre Gaillards mångårige vän - den Lyon-baserade impressionistiska målaren Alain Demond - som förmedlar magin i flaskorna med svavelgula, gröna och lila vinlandskap och buketter.

Serving tips

Anbefalinger