Om produkten
Pierre Gaillard utmanar återigen tesen att Syrah-vinerna från norra Rhône måste mogna flera år på flaska innan de blir drickbara. Här talar vi om omedelbar charm, och även en accentuerad känsla för terroir, vilket gör att vinerna är vackra exponenter för den känsliga balansen mellan vikt och finess, som bara ett fåtal producenter behärskar.
Här är det Pierre Gaillards Crozes-Hermitage från 5 väl exponerade grusrika ha. i den del av appellationen som ligger i Pont de l'Isère, där vinstockarna gradvis har blivit mer än 30 år gamla i genomsnitt. Druvorna skördas både manuellt och mekaniskt under loppet av en vecka då de blir perfekt mogna på de olika paketen och de transporteras i en kylbil de cirka 40 km. upp till vingården i Maleval.
Här sker sortering både innan och efter att alla stjälkar tagits bort och vinet jäser sedan i en blandning av öppna glasfibertankar och stora ekfat i Pierre Gaillards försök att återskapa det uttryck som var normen innan de rostfria tankarna började invadera världens vinkällare. Vinet får sedan lagras i 18 månader på använda fat innan det sätts ihop (igen i glasfiber) och buteljeras.
Servera till exempel med tataki av hjortfilé med lingonvinägrett eller med pepparglaserad kalvbringa med en blomkålspuré toppad med rikligt med smör, eller... Möjligheterna är många om du gillar ungdomliga, fint parfymerade röda viner.