Domaine Michelot, Meursault Les Grand Charrons 2020

999.00 kr.
customer-list-add

Domaine Michelot, Meursault Les Grand Charrons 2020

Domaine Michelot, Meursault Les Grand Charrons 2020

Vår utvärdering

Popcorn på det goda sättet, lime och vanilj på näsan, fin koncentration i munnen med intensiva toner av citrus och kryddor. Balanserad fetma och renande syra samt en hint av salt mineralitet i eftersmaken. Ett klassiskt val till alla de många stora fiskrätterna med hummer, lax och piggvar.

Om produkten

Den unge Nicolas Mestre, som nu helt tagit över efter sin far Jean-Francois i vad som ser ut som ett lyckligt generationsskifte, har nu verkligen börjat sätta sin prägel på vinerna från Domaine Michelot. Inte revolutionerna, utan ett stillsamt insisterande på terroir snarare än fat, där alla viner, oavsett prestigenivå, nu är modellerade efter den nästan identiska mallen, där målet är att få frukt och mineralitet att lysa, med den härliga sidovinsten som mångfalden mellan de olika vinerna blir accentuerad. Det har varit fascinerande att få följa med vid sidan av, och det är så mycket i tidsandan att tiden då Domaine Michelot fick gömma sig bakom de lite mer hajpade namnen i Meursault nu är förbi.

Domaine Michelot producerar efter hand totalt 8 olika viner baserade på frukt från familjelotterna på de olika Lieu-Dits i de breda Appellation Meursault Villages, och de visar en så spännande mångfald att vi ofta hade svårt att bestämma oss för vilket vi skulle välja. Den exploderande efterfrågan har dock löst det problemet och vi har nu en snäv tilldelning där vi bugar och tackar för det vi får. Ett av "våra" viner är denna kombination från 3 små paket på syd-sydostläge Lieu-Dit Grands Charrons, som ligger på samma mjuka kam som Genevrières, Puruzsot och Les Gouttes d'Or och som alla med förståelse för denna typ tror, ​​är en kandidat för befordran till 1:a Cru vid nästa revidering av hierarkin i Meursault.

Skörden är manuell, druvklasarna rengörs redan i vingården, varefter de transporteras i specialdesignade rostfria kärl de 500 metrarna till vinkällaren. Här landar hela klasarna efter ytterligare en vård, paket för paket, i den pneumatiska pressen, där de försiktigt pressas till en must som får lägga sig (sedimentfälla) i några dagar innan den fylls på små rostfria tankar och omvandlas till vin utan främmande jäststammar.

Sedan följer 16 månaders mognad, och för det 4:e året är regimen, som annars dikterade 70 % i små 228 liters fat (10 % nya) och de återstående 30 % i 500 liters demi-muids (50 % nya), under översyn , då Nicolas Mestre menar att den traditionella fatlagringen lämnar lite för mycket avtryck på vinerna. Inspirerad av bland annat ikonen Fabien Duperray från Domaine Jules Desjourneys i Beaujolais har han därför investerat i ett mindre batteri av keramiska tankar, äggformade "Grès" och glasballonger som nu i olika kombinationer tagit över 15-25 % av mognaden, medan andelen smårätter reduceras till 40 %. Oavsett fördelningen mellan de olika behållarna sätts den färdiga cuvéen ihop i en liten ståltank och buteljeras tidigt på våren 2022.

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Fjäderfä
Skaldjur

Anbefalinger

Gula viner

Krämig & krispig
Viner med en krämig munkänsla och frisk bakomliggande syra. En arombild som domineras av mogna och gyllene frukter och inslag av fatlagring. Ofta viner i den högre kvalitetsklassen. Vinerna serveras till krämiga rätter med fisk eller fjäderfä. Gula viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Gula äpplen, ananas, mango, mogna persikor, citronskal, äppelpaj, apelsiner, smör, yoghurt, nötter, brioche och vanilj.
Vinområden Bourgogne, Champagne, Oregon, Nya Zeeland, Sydafrika, Washington och Norditalien.
Druvor & typer Chardonnay (fatlagrad), albariño, pinot gris och chenin blanc (Sydafrika).