Domaine Gavoty, Côtes de Provence Rosé Grand Classique 2023 Øko

219.00 kr.
customer-list-add

Domaine Gavoty, Côtes de Provence Rosé Grand Classique 2023 Øko

category label Eko

Domaine Gavoty, Côtes de Provence Rosé Grand Classique 2023 Øko

Vår utvärdering

En delikat gnistrande rosa rosé med en doft som glatt fylls med associationer till röda bär, framför allt jordgubbar, och sedan följer en uppfriskande, saftig och framför allt helt torr upplevelse i munnen.

En härlig rosé med tillräckligt med kropp för att matcha en myriad av portioner, från de fräscha, krispiga salladerna, över alla medelhavsinspirerade rätter (särskilt de med vitlök) till de mer kryddiga asiatiska serveringarna.

Om produkten

Denna Cuvée Grand Classique hette tills för några år sedan Cuvée Tradition, men då tyckte Roselyne Gavoty att det skulle vara lite mer effektivt om vinet kunde vara både "Grand" och "Classique" samtidigt, och hon har verkligen en poäng . Men bortsett från namnet är detta ändå på en gång Roselynes mest klassiska Provence-rosé och samtidigt den där det experimenteras mest vad gäller druvsammansättningen. Därmed vet vi först när vi får vinet i handen vilken druva som får bära flaggan. Under några år var det Grenache, men i år är det Cinsault som dominerar druvmixen med hela 60%.

Roselyne Gavoty säger att hon också var lite utmanad av den mycket torra och extremt varma växtsäsongen, som så småningom fick "Syndicat des Vins Côtes de Provence" att utfärda ett dekret som tillät bevattning fram till och under skörden samtidigt som sänkning av taket för tillåten utdelning pr ha. Därför valde hon att starta skörden redan den 21 augusti "innan syran försvann och den potentiella alkoholhalten blev galen" och på morgontimmarna innan temperaturerna smög sig upp eftersom de 35 graderna, de vackert mogna druvorna, både manuellt och mekaniskt skördade , kom till huset under en veckas tid.

Stjälkarna tas bort och druvorna krossas så att en saignée (blödning) av den frittflytande musten kan uppstå som samtidigt sakta tar färg från skalen. Efter 3-6 timmar pressas det som blir kvar och blandas med den friflytande musten för mer struktur och finess. Vinet jäser sedan och mognar vid 15-18°C. tills efter nyår, då den slutliga cuvéen blandas och sedan mognar ytterligare några månader innan buteljering.

Serving tips

Aperitif
Fet fisk
Ljus fisk
Fjäderfä
Mys- & Balkongvin
Skaldjur

Anbefalinger