Om produkten
Elegant, blommig stil med hallon, plommon, violett och svarta oliver. Fin vikt i frukten med fasta tanniner och lång smak, men friskhet och saftighet saknas inte. "Den norra karaktären är väl respekterad", som La Revue du Vin de France uttrycker det. Har balans för förvaring.
Servera med rostad skinka med vitlök, culottestek och aromatiska ostar. Använd en karaff när du är ung.
Vinrankorna, 25 - 60 år gamla, är tillräckligt gamla för att klara den torra sommaren utan stress, men druvorna var små när de skördades några veckor tidigare än vanligt. Musten jäser med 20% hela kluster och känsliga extrakt av fasta ämnen för att behålla syranivån; varje tomt separat, i 15 - 20 dagar. Vinet lagras i en blandning av stora fat och använda barriques i ca. 15 mdr.
Emmanuel Darnaud har klivit i sina vinösa barnskor hos den berömda Hermitage odlaren Bernard Faurie. Förutom att ha den bästa läraren tog han också med sig dottern hem när han började själv 2001. Han började med 1,5 ha. och har nu 15 ha. och Crozes Hermitage plus 1,7 ha. i Saint Joseph på höger strand, köpte han av sin svärfar 2010.
Hans Crozes Hermitage inkluderar 21 tomter i Roche-de Glun strax söder om Tain l'Hermitage, området Pont-de-l'Isere i gaffeln där Rhône och Isère bifloder möts och i Mercurol öst-sydöst om staden. Alla kännetecknas av mycket steniga glaciäravlagringar med högt mineralinnehåll. Saint Joseph -området sträcker sig över nästan 60 km. norrut, men Darnauds tomt ligger vid Maures mittemot Crozes Hermitage, där marken är granit.
Vinifieringen är mycket traditionell. Det som sätter pricken över i: et är den ingående förståelsen för och hanteringen av druvornas karaktär i den specifika årgången i interaktion med vinifieringen. Att bevara områdets grundkaraktär är också viktigt. I många recensioner av Emmanuel Darnauds viner nämns särskilt att de, trots sin djupa fruktkaraktär, har färskheten och saftigheten som visar att det är Nordrhône.