Om produkten
Detta är det centrala vinet från Arnaud Mortet, som här i sin 15:e skörd efter faderns tragiska självmord glänser med en samling som återigen i en enkel och virtuos stil visar att stor ungdomlig charm och drickbarhet i de bästa händer lätt kan kombineras med en utvecklingspotential som, för de större vinernas fall, sträcker sig både 10, 15 och kanske 20 år in i framtiden.
Mes Cinq Terroirs är en blandning av frukten från de 5 Lieux-dits En Motrot, En Derée, Combe de Dessus, Au Velle och En Champs, som Denis Mortet introducerade 2004 och även producerade 2005 innan han tog sitt liv i våren 2006 Det som andra lägger ner generationer på att uppnå i form av erkännande och publicitet, skapade han under loppet av 10 år, men det skapade ett förväntanstryck som fick konsekvenser - i slutändan det ultimata!
Arnaud Mortet vågade först återuppta sin fars idé i samband med 2013 års skörd, och därmed är detta bara den 8:e upplagan av vinet. Trots det är de flesta kritiker överens om att frukterna från de olika tomterna kompletterar varandra så vackert att vinet matchar ett stort antal 1. Cru-viner i Gevrey-Chambertin. Druvorna från de yngsta och äldsta vinstockarna hålls åtskilda under skörden, så att man kan operera med den unga och den äldre versionen av "Mes Cinq Terroirs" både under jäsningen och under den efterföljande lagringen på fat.
Även om druvorna var vackert mogna och nästan felfria 2020, blev de både omhändertagna och sorterade och ungefär hälften av de vackraste klasarna fick komma in i tanken tillsammans med de avstjälkade lätt krossade druvorna. Frukten förvandlades till vin utan främmande jäststammar, och sedan följde 18 månader på fat (33 % nytt) från Tonnellerie François Frères och Tonnellerie Cavin tills blandning av den slutliga cuvéen och buteljering utan klarning eller filtrering.
Redan från släppet så charmigt att man direkt sänker alla parader. Samtidigt smal och intensiv med ett överflöd av saftiga röda bär och subtila kryddor.