Domaine Denis Mortet, Gevrey-Chambertin Champeaux 1. Cru 2018

3,299.00 kr.
customer-list-add

Domaine Denis Mortet, Gevrey-Chambertin Champeaux 1. Cru 2018

Domaine Denis Mortet, Gevrey-Chambertin Champeaux 1. Cru 2018

Vår utvärdering

Återigen är vi på väg upp mot det riktigt stora bladet, inte bara prismässigt. Vinet är ett nästan lyckligt exempel på de ömtåliga och vackra målningar en naturtalang som Arnaud Mortet kan måla med Pinot Noir när vinrankorna ligger på Côte d'Or och allt är bra. Om du har musklerna och tålamodet kommer det att vara vinös lycka att följa detta vin de kommande 10 och 15 åren!

Om produkten

Skörden är manuell och klasarna transporteras ner till vingården i små plastlådor. Här tas en del av stjälkarna försiktigt bort, varefter en sortering genomförs druva för druva innan de fylls i en rostfri jäsningstank där de vackraste hela druvklasarna redan väntar. Jäsningen startar svalt (vid 13 till 14 grader) de första 4-5 dagarna, varefter temperaturen höjs och vinet jäser i ytterligare 10-12 dagar med både omrörning och överpumpning. Detta följs av 18 månader på fat (60 % nya och 40 % använt en gång) allt från välrenommerade François Frères innan blandningen av den slutliga cuvéen och buteljering, som sker utan klarning eller filtrering.

Återigen är vi på väg upp mot det riktigt stora bladet, inte bara prismässigt. Vinet är ett nästan lyckligt exempel på de ömtåliga och vackra målningar en naturtalang som Arnaud Mortet kan måla med Pinot Noir när vinrankorna ligger på Côte d'Or och allt är bra. Om du har musklerna och tålamodet kommer det att vara vinös lycka att följa detta vin de kommande 10 och 15 åren!

Serving tips

Ljust kött
Mörkt kött
Kraftig ost
Vilt
Viltfågel

Anbefalinger

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.