Om produkten
Namnet Clos Henri för tankarna omedelbart till Frankrike, kanske till och med till Bourgogne, där "clos" betecknar en liten, innesluten vingård och därmed en specifik, avgränsad ursprungsort. Det är den autencitet och äkthet som familjen vill överföra till sin vingård i Wairau Valley i Marlborough. Den franska traditionen med hög planteringsdensitet har de tagit med sig, vilket resulterar i att vinrankorna konkurrerar om näringen, vilket ger färre druvor men med en mycket större koncentration. Clos Henri är husets toppvin, och de ekologiskt odlade druvorna kommer från egendomens bästa Pinot Noir-vinrankor. Druvorna är handplockade och avstjälkade, och hela druvorna placeras, utan föregående pressning, i stora, öppna franska ekfat där de jäser i en vecka vid låga temperaturer. Jäsningen sker med försiktiga överpumpningar, och den så kallade post-fermenterings macerationen - praxisen att låta druvskalet blötlägga efter jäsningens slut - tar totalt tre veckor. Därefter lagras vinet i 12 månader i franska ekfat, varav en fjärdedel är nya. Clos Henri, Pinot Noir är ett majestätiskt vin med tydliga referenser till Bourgeois-familjens hemland. Det har en fin, ren och elegant doft med diskreta antydningar av rök, körsbär och peppar. På smak är den saftig och kraftfull med mörk frukt och lakrits, balanserad av silkeslen textur och generösa tanniner. Pinot Noir från Nya Zeeland blir knappast bättre än så här.