Château Prieure Lichine 2016

699.00 kr.

Château Prieure Lichine 2016

Château Prieure Lichine 2016

Om produkten

Château Prieuré-Lichine (eller tidigare Château Le Prieuré och Château Prieuré-Cantenac) grundades på 1100-talet av munkarna, och tillhörde faktiskt kyrkan fram till starten av den franska revolutionen. Prieuré betyder då också "kloster". 1951 köpte amerikanen Alex Lichine slottet och två år senare lade han till sitt efternamn till slottets namn, som därmed blev Château Prieure-Lichine. Axel Lichine, som av många uppfattades som "vinets påve", renoverade slottet och källaren, och såg till att det tillkom lite mer mark så att produktionen kunde utökas. Alex Lichine nöjde sig inte med att producera vin. Han skrev vinböcker och påverkade i allmänhet Bordeaux utveckling i en grad som få andra. Alex Lichine dog 1989 och begravdes i slottets vingård ner mot floden Gironde.

Efter Alex Lichines död togs slottet över och drevs under några år av hans son Sacha, som anlitade Michel Rolland som konsult, men även om vinet var ganska bra blev det aldrig någon succé med Sacha vid rodret. Slottets ekonomi utmanades, och en försäljning var därför oundviklig. 1999 tog den franska gruppen "Groupe Ballande" över slottet. Med ihärdiga ansträngningar har slottet nu byggts upp igen, och vinets rykte är bättre än någonsin tidigare. Idag är den berömde oenologen Stéphane Derenoncourt konsult på slottet.

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Mörkt kött
Viltfågel

Anbefalinger

Bruna viner

Komplex & intensiv
Viner med stor intensitet, djup och komplexitet. Vinerna har många lager i sin arombild och en kombination av kraft och komplexitet som uppnås på grund av ålder eller lagringstid på fat. Servera till kraftiga rätter med nötkött, lamm eller fläsk. Bruna viner kommer från hela världen och är ofta det yppersta som vinmakarna kan uppnå. Bruna starkvin passar bra till ostbrickan eller kraftiga desserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, peppar, tobak, kaffe, skogsbotten, stall, blod, rök, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Bordeaux, Sydrhône, Nordrhône, Rioja, Ribera del Duero, Amarone, Australien och Kalifornien
Druvor & typer Syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och tempranillo.

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.