Om produkten
Hemligheten bakom ett gott dessertvin från Loire är sammansättningen av sötma och exotiska toner å ena sidan och friskhet och skarpa å andra sidan. Inom denna konst är Philippe Germain och hans team mästare. De ekologiskt odlade Chenin Blanc-druvorna plockas manuellt flera gånger, eftersom de inte alla attackeras av botrytis samtidigt. I källaren är de försiktigt förföljda, mastade och jästa på ståltankar. Vinet mognar sedan i 6 månader i trätunnor på 400 l. Vinet tappas på flaska efter en mycket lätt filtrering.
En lätt och charmig Côteaux du Layon. Här är det de gröna och ljusa tonerna som dominerar i doften, medan musklerna oftast kommer in i smaken. Vinet har både djup och komplexitet, med exotiska nyanser av mogen frukt och bivax med ett stänk vanilj. Det är ett vin som båda kan drickas i sin ungdom, där harmonin mellan sötma och struktur redan är trevlig, men som också lätt kan lagras i några år. Det kommer då att vinna i både fullhet och komplexitet. Prova på pannkakor med t.ex. apelsinsås, för inte alltför söta fruktkakor eller för exotiska frukter. Passar även till blåost eller foie gras.