Om produkten
Château Bonalgue, som har sina 9 ha. på sand, grus och lera strax nordost om Libourne, brukade innehålla både Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon, men det är över nu. Vinrankorna rivs upp och ersätts med Merlot för, som Jean Baptiste Audy uttrycker det: "vi måste respektera att Merlot är den druva som ger oss de bästa vinerna i Pomerol".
I den annars lite utmanande årgången 2017 är uttrycket återigen en triumf för druvsorten och urvalet av andra druvsorter ser ut som ett rent geni. Vi har i alla fall inte tidigare upplevt en så övertygande prestation från detta slott 3 år i rad, och vi har alltid importerat vinet för en liten mänsklig ålder!
Här finns lager av mogna plommon och körsbär som blandas med vitpeppar, svart te, salvia och kakao och till det läggs aromerna från faten i form av välintegrerade toner av rostat trä och vanilj. Fyllig och aromatisk och med härliga tanniner som tillför friskhet till alla kryddiga inslag och inte minst bidrar med en lång, parfymerad finish. Helt enkelt fläskigt och fokuserat på en gång. Precis som äkta Pomerol i de stora årgångarna ska vara.
Druvorna sorteras på skakbord när de kommer till källaren och förvandlas sedan till vin i 13 temperaturkontrollerade rostfria tankar. Vinet mognar sedan på fat i 16-18 månader, beroende på vilket skifte druvorna skördas från. Hälften av faten är nya varje år, och det är med andra ord ett helt klassiskt upplägg som liknar det vi upplever på de mest kända och dyra vingårdarna i Pomerol. Ett tillvägagångssätt som har gjort att Château Bonalgue alltid finns på The Wine Cellar Insiders lista över de bästa köpen i Bordeaux. Den så kallade Bordeaux Value Wine Guide.