Champagne Diebolt-Vallois, Champagne Blanc de Blancs Extra Brut

579.00 kr.
customer-list-add

Champagne Diebolt-Vallois, Champagne Blanc de Blancs Extra Brut

Champagne Diebolt-Vallois, Champagne Blanc de Blancs Extra Brut

Vår utvärdering

En härlig, blommig Champagne med milda men ihärdiga bubblor, där fina toner av äpplen, vita sommarblommor och mogen citrus får råda innan sensationerna från tiden med jästrester kommer rullande in i form av brioche och kola. Ett bra exempel på en champagne som vill vara uppfriskande och aptitretande.

Om produkten

Detta är öppningsnumret inom kärnkompetensen Blanc de Blancs från Diebolt-Vallois, den lilla, numera ikoniska familjeägda récoltantmanipulatorn på rue Neuve i byn Cremant, som kallas Chardonnay-druvors mecka i Champagne på grund av omgivningen. prestigefyllda vingårdar.

Detta inkluderar frukt från både Côte des Blancs och Côteaux d'Epernay. Närmare bestämt Cuis, Chouilly och Epernay med ett tillskott av frukt från yngre vinstockar runt Cremant och eftersom de vill accentuera fräschören har de valt att minska mognaden fram till desgorgement till bara 24-30 månader, med en lägre takt allt eftersom. dosering, som berättigar till beteckningen Extra Brut. Slutligen har man istället för att använda en egentlig "vin de reserve" valt att blanda cuvéen med ungefär lika delar av viner från den aktuella skörden och viner från föregående års skörd, vilket framgår av den detaljerade informationen på baksidan av flaskorna.

Man kan därför räkna baklänges och förvänta sig att denna Blanc de Blancs – om den marknadsförs till exempel 2022 – är baserad på frukt från 2019 och 2017 års skördar och till skillnad från de stora husen strävar man inte efter konformitet, men också ibland lite tråkig enhetlighet.

Husets fräscha, delikat blommiga stil måste förstås kännas igen, men i övrigt anser Jacques Diebolt, Nadia Vallois och nu även deras två barn Arnaud och Isabelle att känslan av mångfalden i de underliggande årgångarna är och därför bör vara en del av charmen.

Diebolt-Vallois hyllades av det inflytelserika Gault-Millau Magazine som årets champagneproducent redan 1992, och sedan dess har vinerna varit mycket efterfrågade, och efter att en ny generation sommelierer har fått upp ögonen för de mindre producenterna, Diebolt -Vallois har under hela det nya millenniet kunnat sälja mer än de producerade. Vi är därför stolta över att Diebolt-Vallois har valt att bli en del av familjen Løgismose.

Serving tips

Aperitif
Ljus fisk
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.

Gula viner

Krämig & krispig
Viner med en krämig munkänsla och frisk bakomliggande syra. En arombild som domineras av mogna och gyllene frukter och inslag av fatlagring. Ofta viner i den högre kvalitetsklassen. Vinerna serveras till krämiga rätter med fisk eller fjäderfä. Gula viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Gula äpplen, ananas, mango, mogna persikor, citronskal, äppelpaj, apelsiner, smör, yoghurt, nötter, brioche och vanilj.
Vinområden Bourgogne, Champagne, Oregon, Nya Zeeland, Sydafrika, Washington och Norditalien.
Druvor & typer Chardonnay (fatlagrad), albariño, pinot gris och chenin blanc (Sydafrika).