Champagne Ayala, Brut Nature Zero Dosage

649.00 kr.
customer-list-add

Champagne Ayala, Brut Nature Zero Dosage

category label Nyhet

Champagne Ayala, Brut Nature Zero Dosage

Vår utvärdering

Brut Nature är gjord utan tillsatt dosering, och med längre lagring på jästfällningen är denna cuvée knivskarp och rak, med utsökt struktur och fräschör. I näsan hittar du klassiska toner av brioche, smör och äpplen.

Om produkten

Druvorna till denna champagne kommer från några av de mest utsökta terroirerna i Champagne, inklusive 70 crus spridda över Côte de Blancs Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Aube, Vitruat och Sézannais.

Druvorna är handskördade och vinifierade separat i rostfritt stål, vilket hjälper till att forma Ayalas karakteristiska fräscha stil. Faktum är att varje druvsort, varje cru, varje årgång vinifieras separat för att bevara uttrycket och karaktären av varje skifte, varje terroir och varje årgång, vilket ger fantastiska blandningsmöjligheter.

Denna cuvée är gjord av huvudsakligen Chardonnay med mindre mängder Pinot Noir och Pinot Meunier som hjälper till att tillföra djup och balanserad komplexitet till det slutliga vinet. Lagring på jästfällningen i fyra år ger tertiära, nötaktiga toner och med det djup och struktur till detta annars otroligt fräscha och mineraliska vin. Nolldosering (ingen dos socker) i den tillsatta liqueur d'expédition ger slutligen Ayalas karakteristiska torra touch till vinet.

Vinet är ljust halmgult i glaset med en lätt gnistrande mousse. Doften är aromatisk med toner av citrus, vita blommor och ostronskal. Smaken är elegant och delikat med toner av ostronskal, citrus, vit persika, grön mandel och flinta. Eftersmaken är lång och delikat med en fin mineral finish. Perfekt som aperitif, på terrassen eller till lättare rätter med fisk, skaldjur, fågel, hårdostar mm.

Serving tips

Aperitif
Fet fisk
Ljus fisk
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.

Gula viner

Krämig & krispig
Viner med en krämig munkänsla och frisk bakomliggande syra. En arombild som domineras av mogna och gyllene frukter och inslag av fatlagring. Ofta viner i den högre kvalitetsklassen. Vinerna serveras till krämiga rätter med fisk eller fjäderfä. Gula viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Gula äpplen, ananas, mango, mogna persikor, citronskal, äppelpaj, apelsiner, smör, yoghurt, nötter, brioche och vanilj.
Vinområden Bourgogne, Champagne, Oregon, Nya Zeeland, Sydafrika, Washington och Norditalien.
Druvor & typer Chardonnay (fatlagrad), albariño, pinot gris och chenin blanc (Sydafrika).