Castello di Ama, L'Apparita Toscana I.G.T. 2017

2,299.00 kr.

Castello di Ama, L'Apparita Toscana I.G.T. 2017

P O I N T
99
Wine Advocate

Castello di Ama, L'Apparita Toscana I.G.T. 2017

Om produkten

Koncentration, power og elegance. Castello di Ama’s prestigiøse kult-Merlot er som ingen anden. En vin der siden sin fødsel i 1985 har opretholdt sin ikoniske status og betragtes som en af Italiens, hvis ikke verdens, største Merlot-baserede vine. En utrolig duftkompleksitet, hvor blåbæressens, sorte kirsebær og lavendelblade, smelter sammen med toner af salvie, røg og sød pibetobak. I munden opleves vinen rig og struktureret, dog med en besnærende elegance og fløjlsagtig tekstur. Friske blommer, kirsebærlikør og tørrede oliven, komplementeret af mynte, nellike og friskkværnet peber. En endeløs finale med rank tannin og en forfriskende syre, der i sandhed vidner om vinens store udviklingspotentiale. L’Apparita forfører allerede sin ungdom, men kan under de rette betingelser henlægges i min. 20-30 år.

Druerne til L’Apparita kommer fra to små parceller, placeret på toppen af vinmarken Bellavista. Beliggende 490 meter over havets overflade og med jordbunde sammensat af ler- og kalksten. Vinstokkene blev genplantet i perioden 1982-1985 og er hermed op til 39 år gamle. Gæringen indtræffer ved en kontrolleret temperatur på 30-33 grader og ved hjælp af de naturligt forekomne gærceller. Manuelle ”pumpovers” udføres over en periode på 28 dage, for at udtrække tilstrækkelig farve, smag og tannin fra drueskallerne. Efter den første omstilkning overføres vinen til ståltanke, hvor den malolaktiske omdannelse finder sted. Vinen lagrer endeligt på barriques (225 liters egetræsfade) i 14 mdr., heraf 50% nye og de resterende 1 år gamle.

L’Apparita var den første vin fra Toscana lavet på 100% Merlot. En vin der i årgang 1987 ved Parisersmagningen (”Judgement of Paris”) i 1992, slog nogle af verdens største Bordeauxvine - heriblandt Pétrus 1988. L’Apparita får kontinuerligt tårnhøje ratings og modtog i 2016-årgangen de næsten uopnåelige 100 point.

Serving tips

Ljust kött
Mörkt kött
Gryträtter
Stekrätter
Vilt

Anbefalinger

Bruna viner

Komplex & intensiv
Viner med stor intensitet, djup och komplexitet. Vinerna har många lager i sin arombild och en kombination av kraft och komplexitet som uppnås på grund av ålder eller lagringstid på fat. Servera till kraftiga rätter med nötkött, lamm eller fläsk. Bruna viner kommer från hela världen och är ofta det yppersta som vinmakarna kan uppnå. Bruna starkvin passar bra till ostbrickan eller kraftiga desserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, peppar, tobak, kaffe, skogsbotten, stall, blod, rök, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Bordeaux, Sydrhône, Nordrhône, Rioja, Ribera del Duero, Amarone, Australien och Kalifornien
Druvor & typer Syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och tempranillo.

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.