Bodegas Granbazán, Albarino Etiqueta Verde 2023

239.00 kr.
customer-list-add

Bodegas Granbazán, Albarino Etiqueta Verde 2023

Bodegas Granbazán, Albarino Etiqueta Verde 2023

Om produkten

Mineralitet, aromatik och elegans. Essensen av krispigt, "salt" och knastor Rías Biaxas - och helt enkelt en underbar introduktion till både producent och region. Vinet doftar av Atlanten och sval Albariño- frukt, med toner av mandarin, persika, vita blommor och mussel skal, ackompanjerat av syrligt-söta citrusfrukter, färsk dragon och bara en antydan av mandelkärna. Rank, ren och energisk på tungan, med en knaprig sälta och vibrerande fruktsyra. Smaken följer näsan ganska intakt, med en potpurri av apelsinblommor, vita stenfrukter, bitter grape och ny pressad mandarin, omringat av krossade stenar, lime och saltade citroner. Finalen är intensiv, långvarig och munvattensdrivande fräsch, och bjuder förföriskt in till en till tår. Ett fantastiskt gastronomiskt vin, som kommer att passa till allt från säsongens stenbitsrom och gröna sparris, till stekta skaldjur och krispiga sallader. Servera den tillsammans med grillade gambas-räkor, rostade potatisar och en hemmagjord Aioli - och du kommer att höra änglarna sjunga! Vinet är komponerat av 100% Albariño från den kustnära subzonen "Val do Salnés", i vinregionen Rías Biaxas. Frukten kommer från utvalda, sydöst- och östvända vingårdar, planterade med 35 år gamla vinrankor. Tack vare sin steniga granithaltiga jordmån och sin atlantiska belägenhet, som säkerställer bra dränering och en sval-maritim påverkan. Alla druvor skördas för hand och selekteras noggrant innan de kommer till vineriet. De 100% avstjälkade druvorna krossas, och därefter genomförs kallmaceration (utblödning av druvskalen i musten) under en period på 6-8 timmar. Detta för att förbättra vinets struktur och extrahera ytterligare doft och smak. Musten jäser på temperaturkontrollerade ståltankar, följt av lagring på de döda jästcellerna ("sur lie") utan "battonage" i 4-5 månader - precis för att uppnå den perfekta balansen mellan fräschhet och frukt - och en diskret krämighet och fyllighet.

Serving tips

Ljus fisk
Mys- & Balkongvin
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.