Om produkten
Vino Santo produceras i hela Italien, och själva konceptet skyddas inte av italiensk vinlag. Det finns därför både viner som produceras i syfte att få snabb vinst och viner som produceras i djupaste respekt för de traditioner som kan spåras tillbaka till Toscana på 1300-talet.
Badia a Coltibuonos Vin Santo hör naturligtvis till den senare kategorin, och utöver den extremt torra växtsäsongen 2011 hade de återigen alla möjligheter att skapa ett överdådigt russinvin. Ett vin som kan visa sig överträffa de redan legendariska 2010-talet. Vinet skapas på ungefär lika delar Trebbiano och Malvasia, skördade i bergen runt Monti del Chianti under de sista dagarna i september. Druvorna torkar i ventilerade rum innan de pressas i december och musten jäses till vin i gamla ekar, kastanjer och körsbärsfat, som enligt traditionen bara innehåller 40-100 liter.
Faten är inte helt fyllda och efter de första jäsningsdagarna förseglas de med cement och flyttas till Coltibuonos Vinsantaia, där temperaturen följer dagens rytm och årstiderna. 6 år går innan förseglingen bryts, och det blir dags att ta reda på vad som har blivit vinäger och vad som har välsignats av den heliga mognadsprocessen. Sedan sätts vinerna från de bästa faten ihop och tappas på flaska.
En sällsynt och traditionell toskansk efterrätt och meditationsvin med raffinerade aromer av honung, rostade mandlar och vanilj, vilket leder till den fulla och söta smaken, som, även om den är rik på fikon, aprikos och kanderad apelsin, balanseras elegant av en underliggande syra som ger friskhet och elegans till upplevelsen
Glöm de små så kallade dessertvinsglasen och häll istället vinet i stora Cognac- eller Burgundy-glasögon så att alla subtila aromer verkligen kan tillåtas utvecklas och njut av det helt enkelt med ett par krispiga Biscotte di Prato, som vi också känd som cantuccini.