Attis, Albariño Lías Finas 2023

299.00 kr.
customer-list-add

Attis, Albariño Lías Finas 2023

P O I N T
93
James Suckling

Attis, Albariño Lías Finas 2023

Om produkten

Attis producerar många viner, men endast en vin heter helt enkelt Attis, nämligen denna varietal Albariño-vin från 50 år gamla vinrankor nära staden Meaño i Val do Salnés, Galicien. Marken under de små parcelerna består av granit samt lite sand och ler, och tillsammans med den svala och fuktiga luften från Atlanten bara 5 km bort skapas perfekta förhållanden för odling av Albariño-druvan. Vinifiering Efter skörden sorteras druvorna noggrant, pressas och jäses med naturlig jäst. Efteråt har vinet lagrats 6 månader i både ståltankar och stora ekfat med regelbunden omrörning av de fina jästresterna (lías finas), som precis som vi känner det från Bourgogne ger fyllighet, komplexitet och även lite krämiga associationer till vinets smak. Aroma och smak I glaset har Attis en vacker klarhet med citrusgula nyanser. Därifrån kommer en rik och intensiv doft med färska aprikoser, mango, blommande fruktträd, citronskal och till och med grapefrukt toppad med lite surdeg. Smaken är saftig med mineralhaltiga salter och dessutom en fin fruktsyra som ger en vacker struktur och smidighet till den medelfylliga och i vissa aspekter kraftigt byggda kroppen. Slutligen är eftersmaken lång, fruktig och härligt saftig. Serveringsförslag Det kyliga terroiret och Albariño-druvans klassiska karaktär ger en vin som passar utmärkt till speciellt fisk, skaldjur, rom från stenbit, paella och grönsaksbaserade rätter - gärna med lite blanchering och stekning.

Vi rekommenderar att servera vinet vid 8-10 grader och framförallt att njuta av det inom 5-6 år från skörd.

Serving tips

Ljus fisk
Mys- & Balkongvin
Skaldjur
Tapas

External Recommendations

P O I N T
93
James Suckling

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.